Burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn
NOS Nieuws

Onderzoek Alphen duurt nog maanden

Het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk in Alphen aan den Rijn gaat nog maanden duren. Dat heeft de officier van justitie gezegd bij een persconferentie. Het OM zegt dat de Inspectie SZW zich op dit moment een eerste beeld heeft gevormd, maar dat conclusies veel langer op zich laten wachten. De inspectie buigt zich over de vraag of er menselijke fouten zijn gemaakt.

Op de plek van het onderzoek kon de inspectie nog niet aan het werk. "Voordat het onderzoek ter plaatse van start kan gaan, moet het daar veilig zijn", zegt de officier. "De bergingswerkzaamheden zullen dus hand in hand gaan met het strafrechtelijk onderzoek."

Justitie zegt dat er onder meer gekeken wordt naar documenten als de veiligheidsplannen. "Daarnaast zullen getuigen en verdachten gehoord worden."

Gisteren merkte het OM drie mensen aan als verdachten. Nu blijkt dat er geen doden of zwaargewonden zijn gevallen is hun verdachte-status opgeheven.

Niet stabiel

Burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn zegt dat de situatie bij de plek van het ongeluk nog niet stabiel is. "Dat betekent dat er rondom de pontons nog steeds beweging geconstateerd wordt." Daardoor kan het gebied waar de noodverordening van kracht is, niet kleiner worden gemaakt.

Spies liet weten dat er nog een extra huis uit voorzorg ontruimd is, vanwege de beweging in de pontons.

De burgemeester benadrukte hoe bijzonder het is dat er bij het ongeluk geen gewonden zijn gevallen.

Spies: onderzoek Alphen duurt maanden

'Ongepaste insinuatie'

Spies wilde niet reageren op het feit dat de gemeente gewaarschuwd was voor de risico's van de operatie. "Dat lijkt me een insinuatie die volledig ongepast is. Het voor lief nemen van risico's, dat is iets waar ik me op dit moment zeer van distantieer. We zijn zeer aangedaan door het ongeval dat heeft plaatsgevonden en doen er alles aan om de schade van het ongeval tot het minimum te beperken. Daar gaat alle aandacht naar uit. Allerlei suggesties die al duiden in de richting van conclusies over onderzoeken die nog geen 24 uur geleden zijn gestart, werp ik verre van mij."

Vanavond houdt de gemeente een besloten bijeenkomst voor bedrijven en bewoners uit de regio.

'Mensen zijn aan de dood ontsnapt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl