NOS Nieuws

Zzp'ers goed voor 10 procent economie

Zzp'ers steeds belangrijker voor economie

De ruim een miljoen zzp'ers in Nederland dragen zo'n 62,5 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Dat is ruim 10 procent van de totale economie volgens zzp-barometer.

"De zzp-economie is niet te stoppen", zegt Jeroen Sakkers van de zzp-barometer.

Toch zou het aandeel volgens hem nog veel groter moeten zijn, als je het vergelijkt met het aantal zelfstandigen dat werkzaam is op de arbeidsmarkt. "Zelfstandigen kunnen meer verdienen als ze meer factureren." Daarbij zal het aantal zelfstandigen alleen maar groeien de komende jaren. "Kijk naar de Verenigde Staten, daar verwachten ze over enkele jaren dat 1 op de 2 werkenden zzp'er is."

Inkomen

Het gemiddelde bruto uurloon van zzp'ers in Nederland is 68,18 euro. Mannelijke zzp'ers verdienen gemiddeld bijna 10 procent meer dan vrouwen.

Maar ook de opleiding is een belangrijke graadmeter voor het inkomen van de zzp'er. Zo verdienen universitair geschoolden bijna twee keer zoveel als zelfstandigen met een middelbare beroepsopleiding.

Hoeveel zelfstandigen gemiddeld per uur verdienen is zeer afhankelijk van de sector waarin ze werken. Het meest wordt verdiend in de zorg en de ICT.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl