Een migrant krijgt medische hulp nadat hij aan land wist te komen
NOS Nieuws

Al 2000 migranten dood tijdens reis naar Europa

Er zijn dit jaar al meer dan 2000 migranten om het leven gekomen terwijl ze via de Middellandse Zee Europa probeerden te bereiken. Het is daarmee de gevaarlijkste vluchtroute ter wereld, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het overgrote deel van de vluchtelingen komt om in het Kanaal van Sicilië, op de route tussen Libië en Italië. Volgens de IOM maken veel mensensmokkelaars gebruik van slechte schepen en vinden daardoor veel migranten tijdens de oversteek de dood.

Vorig jaar waren er in augustus ongeveer 1600 migranten omgekomen. In totaal overleden in 2014 zeker 3200 vluchtelingen.

Onacceptabel

De IOM prijst de inzet op zee van Italië, Libië en de Europese Unie. Volgens de organisatie redden zij elke dag levens van migranten. Dit jaar zijn door hun inspanningen op de Middellandse Zee in totaal zo'n 188.000 vluchtelingen gered.

Een woordvoerder van de organisatie benadrukte wel dat er nog veel verbeterd kan worden. "Het is onacceptabel dat vluchtelingen in de 21ste eeuw zulke verschrikkingen moeten doorstaan en vervolgens omkomen als ze bijna in Europa zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl