NOS Nieuws

Gemeente Alphen opdrachtgever van vernieuwen brug

Promotiefilmpje voor plaatsing nieuw brugdeel in Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn is de opdrachtgever van de renovatie van de Julianabrug in het centrum van de stad. De gemeente heeft de opdracht in 2014 verleend aan de combinatie Mourik/BSB Staalbouw. Alphen aan den Rijn en de bouwcombinatie zijn daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk.

Bij grote infrastructurele projecten neemt de opdrachtgever een hoofdaannemer in de arm en sluit daarmee een contract af voor de volledige uitvoering van het werk. In dat contract wordt vastgelegd aan welke voorwaarden het werk moet voldoen, hoe de veiligheid wordt gegarandeerd en wat het project mag kosten.

De hoofdaannemer sluit vervolgens contracten met onderaannemers voor alle deelaspecten, zoals het opmeten van de bouwplaats, het funderingswerk en risico-analyses. Zo leverde het bedrijf Peinemann de kranen en machinisten voor de klus.

Risicoanalyse

Een van die onderdelen is ook het plaatsen van de brug. Volgens Cor van Unen, technisch medewerker van de Vereniging Verticaal Transport, moet daarvoor een uitvoerige Taak Risico Analyse (TRA) worden gemaakt. Daarin worden alle mogelijkheden verkend en afgewogen.

Er wordt onder meer gekeken naar de omgeving: naar de technische mogelijkheden die daar zijn, de veiligheid voor omwonenden en het verkeer. Op basis van de risico-inschatting wordt een hijsplan gemaakt. Dat is een uitvoerig boekwerk waarin wordt beschreven hoe het hijswerk zal worden uitgevoerd.

Dat plan wordt uitgebreid met alle partijen besproken en doordacht. Als een van de betrokken partijen het niet ziet zitten, kan die het hijswerk tegenhouden, net zolang tot alle partijen erachter staan. De opdrachtgever, in dit geval de gemeente, heeft daarbij een zeer belangrijke stem, zegt Van Unen.

Zeer ervaren

Hij laat het oordeel over de situatie in Alphen aan de onderzoekers in de zaak, maar hij stelt wel dat alle betrokken partijen, waaronder ook kranenleverancier Peinemann, zeer ervaren zijn en weten hoe dit soort projecten moeten worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl