NOS Sport

Megens: zo blij dat we het hebben volgehouden

Maud Megens speelde een cruciale rol in de met 10-9 gewonnen kwartfinalewedstrijd tegen Rusland op de WK waterpolo in Kazan. De Rotterdamse scoorde in het laatste kwart via een snelle break met nota bene een Oranje-vrouw minder in het water én ze verijdelde een halve minuut voor tijd met een interceptie dat de Russinnen op jacht konden naar de gelijkmaker.

Onderschepping

Met name die onderschepping stemde haar vrolijk. "Dat was geweldig. Ik was zo blij! Ik zag die bal aankomen en dacht: ik zwem er gewoon op af. En ook nog een man meer. Ja, dan kan het niet meer stuk."

Het plan om er meteen vol tegenaan te gaan tegen de thuisploeg werd voorbeeldig uitgevoerd. "We moesten vanaf het begin echt scherp zijn, want anders ga je achter de feiten aanlopen, en dat in zo'n bad met zo'n publiek", verwees de pas 19-jarige Megens naar de Russische toeschouwers, die in stilte aanzagen hoe hun favorieten op achterstand werden gezet.

"Het werd nog wel spannend op het eind, maar dat hoort bij zo'n wedstrijd", aldus de dochter van Patricia Libregts, die in 1991 in Perth met Nederland de wereldtitel greep. "Ik ben zo blij dat we het tot het einde hebben kunnen volhouden en de overwinning er hebben kunnen uitslepen. Supergaaf."

Billenknijpen

Maar het was wel degelijk billenknijpen geblazen toen Rusland van 2-6 terugkwam tot 7-7, moest bondscoach Arno Havenga beamen. "Er gebeurde waar wij al bang voor waren: dat ze er vanuit de counter toch weer een wedstrijd van zouden weten te maken. Maar kwaliteit, fysieke gesteldheid, discipline en mentaliteit hebben ons erdoorheen gesleept."

"We hebben speelsters die in staat zijn om een wedstrijd te beslissen. Maar ook in de verdediging werd slim en fel gespeeld. Daardoor is het heel moeilijk om tegen ons te spelen."

De vrouwenploeg was naar Kazan afgereisd om tot de laatste dag om de prijzen mee te doen. "Die doelstelling is bereikt. En daar zijn we uiteraard heel blij mee. Maar we hebben nog niks. Ik heb net tegen die meiden gezegd: nu moeten we gewoon doorstomen en de finale halen. En dat gaan we ook doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl