Sebastiaan Verschuren puft uit na zijn halve finale op de 200 meter vrije slag
NOS Sport

WK zwemmen dinsdag: hoop op Verschuren

Geen Nederlandse medailles op de tweede dag van de WK langebaanzwemmen, maar wel een fraaie finaleplaats voor Sebastiaan Verschuren op de 200 meter vrije slag. Sharon van Rouwendaal plaatste zich voor de finale van de 1.500 meter vrije slag, de andere Nederlanders werden vroegtijdig uitgeschakeld.

Johan Kenkhuis, analist voor de NOS bij de WK zwemmen, was onder de indruk van Verschuren. "Dit was een van de beste races die ik van hem heb gezien. Vooral zijn derde baan was erg goed. Daar plaatst hij een versnelling en die houdt hij ook vast, daar is hij goed in. Ik denk dat het dinsdag, door de druk van de finale, nog sneller kan gaan. Verschuren kan iets moois laten zien."

Denk je aan een medaille?

"Dat denk ik uiteindelijk niet. Hij moet zich richten op een tijd onder de 1.46,00. Dat is hij aan zichzelf verplicht, zoals hij nu zwemt. Hij moet zijn race uit de halve finale kopiëren, alleen de versnelling in de derde baan moet hij eigenlijk met 25 meter uitstellen. Dan heeft hij een beter eindschot. Maar het is supergoed dat hij de finale gehaald heeft."

Wat gaat Femke Heemskerk doen op dezelfde afstand?

"Zij moet moeiteloos door kunnen naar de finale. Haar splittijd op de 4x100 meter estafette (51,99) is heel erg hoopvol. Ze moet gewoon haar raceplan uitvoeren, wat ze al twee jaar laat zien. Ze laat zich steeds minder gek maken door de omstandigheden waarin ze zich begeeft."

En Van Rouwendaal? Weer zilver?

"Ze heeft er al drie en een vierde zou zomaar kunnen. Ik hoop dat ze onder de zestien minuten kan gaan in de finale van de 1.500 meter, dat is een bijzondere grens. Dan doet ze ook mee voor de medailles. Van Rouwendaal moet aanhaken en agressief zwemmen."

Wat verwacht je van de relatief onbekende Maarten Brzoskowski?

"Hij staat 24ste op de wereldranglijst op de 800 meter. Het wordt heel lastig voor hem om de finale te halen, maar ik hoop dat hij zich in de schijnwerpers kan zwemmen en echt doorbreekt. Hij is een heel technische zwemmer, heeft goede keerpunten en traint veel op de onderwaterfase. Dat is bijzonder voor langeafstandszwemmers; die gaan vaak meer voor de inhoud."

Nog vuurwerk in andere finales?

"De 100 meter schoolslag bij de vrouwen wordt een clash tussen Ruta Meilutyte en Joelia Efimova. Zij vechten al jaren om de troon. Meilutyte is de startspecialist, Efimova weet zich gesteund door het thuispubliek. Ze heeft wel een imagoprobleem, want ze is net terug van een dopingschorsing van achttien maanden."

"En op de 100 meter rugslag bij de vrouwen ben ik heel benieuwd of Missy Franklin haar status als viervoudig olympisch kampioen waar kan maken. De afgelopen jaren ging het alleen maar over Franklin, maar nu hebben we haar nog niet gezien. Ze werd in de halve finales redelijk voorbij gezwommen door de concurrentie. Dat moet anders in de finale."

Series dinsdag (vanaf 08.30 uur)

AfstandNederlanders
50 meter schoolslag (m)
200 meter vrije slag (v)Femke Heemskerk
200 meter vlinderslag (m)
800 meter vrije slag (m)Maarten Brzoskowski

Finales dinsdag (vanaf 16.30 uur)

TijdAfstandNederlanders (indien geplaatst)
16.32 uur200 meter vrije slag (m, finale)Sebastiaan Verschuren
16.40 uur100 meter rugslag (v, finale)
16.48 uur50 meter schoolslag (m, halve finales)
17.05 uur1.500 meter vrije slag (v, finale)Sharon van Rouwendaal
17.36 uur100 meter rugslag (m, finale)
17.44 uur200 meter vrije slag (v, halve finales)Femke Heemskerk
18.04 uur200 meter vlinderslag (m, halve finales)
18.17 uur100 meter schoolslag (v, finale)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl