De beurs van Athene
NOS Nieuws

Griekse beurs sluit met verlies van 16 procent

Na vijf weken gesloten te zijn geweest, heeft de Griekse beurs vandaag een verlies geboekt van 16,2 procent. Net na opening vanochtend was de daling nog 23 procent, in de loop van de dag is het verlies dus iets teruggelopen.

Vooral de aandelen van banken kregen forse klappen. Alle banken die in de beursindex zitten (National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank, Attica Bank en Eurobank) daalden met het dagmaximum van 30 procent. De verwachting is dat de bankenaandelen morgen verder zullen dalen.

De Griekse banken hebben veel last van leningen die niet terugbetaald worden, klanten die hun geld van de bank halen en de kapitaalcontrole die sinds eind juni van kracht is.

De beurshandel lag vijf weken stil omdat toezichthouders vreesden dat de aandelenkoersen zouden instorten door de Griekse crisis en de sluiting van de banken. Op vrijdag 26 juni sloot de beurs en op zondag 28 juni werd besloten dat de beurs dicht bleef om erger te voorkomen.

De hervatte handel is omgeven met allerlei beperkingen en restricties. Zo mogen Grieken geen geld van de bank halen om in aandelen te steken, maar enkel nieuw geld gebruiken. De Griekse overheid wil zo voorkomen dat banken nog meer geld verliezen. Ook hoopt de overheid dat het geld dat in het buitenland uitstaat terugvloeit naar Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl