NOS Nieuws

Obama's energieplannen kunnen rekenen op veel weerstand

President Obama presenteert later vandaag plannen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Gisteren lekten de grote lijnen van zijn nieuwe beleid al uit: Amerikaanse kolencentrales krijgen te maken met beperkingen en de individuele staten moeten meer wind- en zonne-energie opwekken. De plannen kunnen nu al rekenen op veel weerstand.

Obama noemt zijn plannen ingrijpend, maar heel belangrijk. Er is overweldigend bewijs dat opwarming van de aarde een groot probleem is, zegt hij in een filmpje aan het Amerikaanse volk. Er moet nu actie worden ondernomen, vindt de president. De VS behoort tot de grootste vervuilers ter wereld.

Rechtszaken

Een deel van het Amerikaanse bedrijfsleven wil de plannen aanvechten in de rechtszaal en via het Congres. Zo vreest de mijnbouwvereniging voor hogere kosten voor het opwekken en afleveren van energie.

Alle staten moeten hun elektriciteitscentrales aanpakken en zich houden aan een uitstootplafond voor broeikasgassen. Dat is nog niet eerder vertoond.

Leo Meyer, VN-klimaatpanel IPCC

De organisatie die energie levert in landelijke gebieden in de VS, is bang dat de energierekening van zijn klanten 10 procent hoger wordt. Anderen vrezen dat Amerika een elektriciteitstekort krijgt door de plannen.

Ook vanuit de politiek komt kritiek. Zo zijn veel Republikeinen en sommige Democraten bang voor de gevolgen voor de Amerikaanse economie. De kwestie is al onderwerp van discussie onder de kandidaten voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hillary Clinton heeft haar steun al uitgesproken.

In zijn verweer kan Obama zich onder meer beroepen op een vijftig jaar oude milieuwet: de Clean Air Act. Daarin staat dat broeikasgassen vervuilend zijn en dat het verstandig is om daar grenzen aan te stellen.

Grote stap

Alle kritiek ten spijt is Obama's plan de concreetste stap die de VS tot nu toe heeft genomen, zegt klimaatonderzoeker Leo Meyer van het VN-panel IPCC. "Alle Amerikaanse staten moeten hun elektriciteitscentrales aanpakken en zich houden aan een uitstootplafond voor broeikasgassen. Dat is nog niet eerder vertoond."

In de plannen staat onder meer dat kolencentrales in 2030 32 procent minder mogen uitstoten dan in 2005. "Dat gaat dus om een aanzienlijke hoeveelheid."

De staten kunnen, net als in Europa, uitstoot-overschotten en -tekorten onderling verhandelen, legt Meyer uit. Het systeem heeft weliswaar gebreken, maar het werkt wel, zegt hij. "Daardoor kunnen staten flexibel omgaan met de nieuwe plannen. Dat is een belangrijke stap vooruit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl