NOS Voetbal

Uitspraken over Mokone schokken Heracles

  • NOS
    Steve Mokone
  • Pro Shots
    Een spandoek van Steve Mokone op de tribune van Heracles Almelo
  • Getty Images
    Steve Mokone als profvoetballer in 1956

Bij Heracles Almelo is geschokt gereageerd op de uitlatingen van Thandi Mokone-Chase over haar overleden vader Steve Mokone. Dochter Thandi beschrijft in de New York Times het clubicoon van Heracles als een "gewelddadige man" en zegt door hem seksueel te zijn misbruikt.

De eredivisionist uit Almelo zit met de zaak in zijn maag, ook omdat er plannen zijn om in het gerenoveerde stadion weer een tribune naar Steve Mokone te vernoemen.

Open brief

Thandi Mokone-Chase vertelde vorige week in een open brief aan de Amerikaanse krant hoe haar vader, die in maart op 82-jarige leeftijd stierf, zich vroeger schuldig maakte aan seksueel misbruik en mishandeling.

"Het is vooral storend dat professionele atleten in hun leven werden bewierookt door de maatschappij, terwijl ze als overleden persoon voor de nabestaanden een pijnlijke herinnering zijn", zegt Thandi Mokone.

Ze schrijft tevens waarom Steve Mokone tussen 1978 en 1990 in de gevangenis zat voor de mishandeling van zijn ex-vrouw (de moeder van Thandi). Mokone zou haar hebben aangevallen met zuur, waardoor de vrouw blind werd.

"Vervelende beschuldigingen"

"Ik ben zeer geschrokken door het bericht", reageert Heracles-voorzitter Jan Smit. "Het is een ingrijpende zaak, want het zijn vervelende beschuldigingen. We hebben tot het laatst met plezier samengewerkt met Steve. Nu hij overleden is, moet de zaak goed uitgezocht worden na die beschuldigende brief."

Smit en Heracles hopen snel duidelijkheid te krijgen. "Of een tribune in ons nieuwe stadion weer naar hem vernoemd zal worden, is onderdeel van bestuursoverleg", aldus Smit.

Mokone was in de jaren 50 de eerste zwarte voetballer in het Nederlands betaald voetbal en had de bijnaam 'de Zwarte Meteoor'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl