NOS Nieuws

Het woord van God neemt twee weken in beslag

Kloosters staan lezend stil bij jaar van de religieuzen

Twee weken lang kunnen toeristen en bezoekers van de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht luisteren naar de woorden uit de Bijbel. Monniken en zusters van zo'n twintig orden en congregaties uit Limburg houden daar een bijbelmarathon, waarin ze het boek van kaft tot kaft voorlezen. Dat doen ze in het kader van het Jaar van de Religieuzen.

Elke dag lezen de religieuzen tussen 10.00 uur en 17.00 uur hoofdstukken voor uit het heilige boek. Op die manier proberen ze vooral toeristen te bereiken die de basiliek bezoeken. Ook willen ze duidelijk maken dat er nog steeds mensen zijn die voor het religieuze leven kiezen.

Een van de initiatiefnemers is pater rector Henk Erinkveld van Klooster Wittem. "We wilden iets doen rond het Jaar van de Religieuzen en wilden dat samen met de verschillende congregaties doen. We kwamen op wat ons allemaal verbindt: de Bijbel", legt Erinkveld uit.

Uitvaart

De orden en congregaties verschillen onderling veel van elkaar en leven vaak langs elkaar heen. Zo zijn er zeer interne en beschouwende kloosters en ook kloosters die juist veel naar buiten treden, zoals Klooster Wittem. "Dit is een goede kans om juist weer eens samen te komen", vertelt Erinkveld. "We hebben zeventig uur tot onze beschikking en dat kan misschien nog wel onderbroken worden door een uitvaart. Maar we lezen niet de hele Bijbel voor, want er zijn ook delen bij die niet bedoeld zijn om voor te lezen."

Het aantal religieuzen - monniken en zusters - daalt al jaren. Vorig jaar waren er zo'n 5500 religieuzen in Nederland, volgens de Konferentie Nederlandse Religieuzen. In 2004 waren dat er nog meer dan 10.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl