Cees Korvinus
NOS Nieuws

Onderzoek naar honorarium van advocaat Korvinus

Advocaat en voormalig VARA-voorzitter Cees Korvinus moet zich bij de Orde van Advocaten alsnog verantwoorden voor een deal die hij in 2009 sloot over een schadevergoeding voor klokkenluider Ad Bos. Dat meldt NRC.

De klokkenluider van de bouwfraude kreeg een miljoenenbedrag van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Orde van Advocaten wil van Korvinus weten of hij vooraf een percentage van dat bedrag voor zichzelf bedongen heeft, schrijft NRC.

No cure, no pay

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten zegt dat het een ernstige zaak zou zijn als er een resultaatsafhankelijke beloning is afgesproken omdat dat in strijd is met het verbod op het principe van ‘no cure, no pay’.

“Daar is duidelijke regelgeving in de gedragscode over. Het mag niet. Alleen advocaten in letselschadezaken mogen bij wijze van proef op basis van dat principe werken", zegt deken Pieter van Regteren Altena.

Sancties

Korvinus kan een sanctie opgelegd krijgen, variërend van een waarschuwing tot een geldboete, schorsing of schrapping. Volgens Van Regteren Altena komt een no-cure-no-pay-regeling in de Nederlandse advocatuur bijna nooit voor.

In het verleden zei Korvinus dat hij Bos vanaf 2004 pro deo had bijgestaan in erkenning van zijn klokkenluiderschap. Bos laat via een andere advocaat weten dat hij niet op de hoogte was van wat gebruikelijke en toelaatbare afspraken tussen een advocaat en zijn cliënt zijn in dit soort zaken.

De 65-jarige Korvinus was naast advocaat tussen 2009 en 2011 ook voorzitter van de VARA. Hij stopte destijds omdat hij vond dat hij op dat moment niet het juiste type bestuurder was voor de VARA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl