NOS Nieuws

Griekse beurs bij heropening 23 procent onderuit

De Griekse aandelenbeurs is na een sluiting van vijf weken weer open en dook bij opening 23 procent omlaag. Het is de grootste koersval op een dag ooit voor de beurs van Athene. Vooral de aandelen van banken krijgen klappen en verliezen tot 30 procent. Halverwege de handelsdag namen de verliezen iets af en noteerde de belangrijkste index een verlies van 17 procent.

De scherpe koersdalingen op zo'n eerste dag waarop de handel hervat wordt zijn geen verrassing. "Al het goede en slechte nieuws, ontwikkelingen en vertrouwen, of juist het gebrek daaraan, van de voorbije vijf weken wordt samengebald en de koersen drukken dan precies uit wat investeerders en beleggers de boel nog waard vinden", zegt NOS-economieredacteur André Meinema.

De beurshandel lag vijf weken stil omdat toezichthouders vreesden dat de aandelenkoersen in elkaar zouden storten door de Griekse crisis en een afnemend vertrouwen in de door Syriza geleide regering. Veel Grieken haalden einde juni en in juli hun spaargeld van de bank en dreigden het financieel stelsel omver te trekken. Op vrijdag 26 juni sloot de beurs en op zondag 28 juni werd besloten dat de beurs dicht bleef om erger te voorkomen.

Schim

De koersval en verliezen van vooral bankaandelen is geen verrassing. De beurs van Athene behoort tot de kleinste beurzen in Europa en is door de crisis van 2010 nog maar een schim van wat het was. Vóór de financiële crisis stond de Griekse index boven de 5300 punten, nu nog maar op ruim 660 punten.

Veel aandelen zijn bovendien gereduceerd tot 'penny stocks', aandelen die door koersdalingen nog maar een paar dubbeltjes of minder waard zijn en vooral een speelbal zijn van speculanten.

De Griekse economie is na de verkiezingen van eind vorig jaar en de machtswisseling in elkaar gezakt. De koersdalingen van vandaag vormen een weerspiegeling. Sommige beursanalisten hopen dat na de forse koerscorrecties van vandaag investeerders en koopjesjagers terugkeren.

De hervatte handel is omgeven met allerlei beperkingen en restricties. Zo mogen Grieken geen geld van de bank halen om in aandelen te steken, maar enkel nieuw geld gebruiken. De Griekse overheid wil zo voorkomen dat banken nog meer geld verliezen en hoopt bovendien dat geld dat in het buitenland uitstaat terugvloeit naar Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl