Agenten tijdens een eerdere actie voor een betere cao
NOS Nieuws

Politie reageert alleen nog op spoedeisende meldingen

De politiebonden roepen agenten op om vandaag alleen nog te reageren op spoedeisende meldingen. Onder de noemer "geen spoed, geen politie" willen de bonden opnieuw aandacht vragen voor een betere cao.

Tijdens de actie geeft de politie alleen gehoor aan spoedeisende zaken, zoals levensbedreigende situaties en ernstige verkeersongevallen. Bij meldingen met een lagere prioriteit, zoals overlast, vernieling of een ongeluk met blikschade, komen de agenten alleen in actie wanneer zij denken dat dat noodzakelijk is.

"Wij hebben vanaf begin dit jaar actiegevoerd op ludieke wijze, zonder overlast te veroorzaken voor burgers", zegt bestuurslid Albert Springer van de Nederlandse Politiebond. "We zijn nu de fase ingegaan met stevigere acties."

Verlenging

Zolang een nieuw voorstel voor een betere cao uitblijft, willen de bonden de staking elke week met een dag verlengen. Waar de actie deze week 24 uur duurt, zou die volgende week dus twee dagen duren.

Daarnaast zijn er plannen om komend weekend tijdens Eredivisie wedstrijden te staken. Gemeenten overleggen nog of ze daar juridisch actie tegen zullen ondernemen.

In Rotterdam zal er in ieder geval niet gestaakt worden. Dat hebben de bonden toegezegd omdat die stad al onevenredig vaak last heeft gehad van de politieacties.

'Onbegrijpelijk'

Een woordvoerder van minister Van der Steur noemt het onbegrijpelijk dat de politiebonden doorgaan met acties, terwijl er een akkoord met de centrale vakbonden ligt voor meer dan 5 procent loonsverhoging.

Volgens de Nederlandse Politiebond is dat akkoord grotendeels een sigaar uit eigen doos, omdat de loonsverhoging deels ten koste gaat van de pensioenopbouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl