Sebastiaan Verschuren komt maandag in actie op de 200 meter vrije slag
NOS Sport

WK zwemmen maandag: nieuw wereldrecord?

Twee keer zilver was de oogst voor Nederland op de eerste dag van de WK langebaanzwemmen in Kazan.

Sharon van Rouwendaal zwom naar de tweede plaats op de 400 meter vrije slag, de estafettevrouwen zagen op de 4x100 meter alleen Australië voor zich eindigen. Johan Kenkhuis analyseert en kijkt vooruit naar maandag.

Kunnen we spreken van een mooie start voor Nederland?

"Jazeker, het was een mooie eerste dag voor het Nederlandse zwemmen. Erg knap wat Sharon van Rouwendaal deed op de 400 meter vrije slag. Ze zwom een agressieve, maar toch beheerste race. Na 200 meter nam ze het initiatief voor de zilveren medaille, dat stond ze daarna niet meer af."

"De estafettevrouwen waren ook erg goed. Femke Heemskerk zwom een magistrale splittijd, Ranomi Kromowidjojo heeft weer een stap vooruitgezet en de twee jonkies, Maud van der Meer en Marrit Steenbergen, deden wat ze moesten doen: bijblijven. Er zit nog veel rek in de ploeg."

De eerste dag leverde ook direct een wereldrecord op...

"Dat zat er al aan te komen. Sarah Sjöstrom zwemt het hele jaar al steady en hard. Op het moment dat ze had besloten de 200 meter vrije slag dit WK niet te zwemmen, wist ik: die gaat scoren op de 100 meter vlinderslag. Sjöstrom wint die finale maandag en van haar gaan we de hele week nog horen."

"Het is jammer dat Inge Dekker er niet bij is in de finale van de 100 vlinder. Ze heeft blijkbaar toch last van haar rug, al weet ik niet in hoeverre dat meespeelde in haar halve finale. Ze paste haar tactiek aan en dat is gevaarlijk. Ze startte in de halve finale langzamer dan in de series en dat maakte ze niet meer goed."

Zijn er maandag Nederlandse zwemmers met medaillekansen?

"Dat verwacht ik niet. Moniek Nijhuis komt in actie op de 100 meter schoolslag. Als ze de finale haalt, vind ik het best knap. Haar medaillekansen liggen op de 50 meter schoolslag, maar dat is geen olympisch onderdeel. Dus moet ze, een jaar voor de Spelen in Rio, nu wel de finale van de 100 meter zien te halen."

"Op de 200 meter vrije slag zien we Sebastiaan Verschuren en Kyle Stolk. Verschuren staat er sinds dit voorjaar, na 2,5 jaar kwakkelen, eindelijk weer. De grote vraag: is het een eenmalige opleving of heeft hij de draad echt weer opgepakt? Een aantal grote namen doet niet mee, dus de finale moet hij kunnen halen."

En hoe zit dat met Stolk?

"Hij is nog jong en moet proberen weer een stap te zetten op een groot toernooi. Hij moet leren om pr's te zwemmen op deze momenten. Dat geldt ook voor Maaike de Waard op de 100 meter rugslag. Er gebeurt veel om je heen tijdens een WK, het is allemaal indrukwekkend. Kun je dan een goeie race neerzetten en je beste tijden zwemmen? De Waard en Stolk moeten vooral ervaring opdoen."

Waar moeten we maandag nog meer op letten?

"De finale van de 100 meter schoolslag. Gaat Adam Peaty een wereldrecord zwemmen? Het wordt een strijd tussen hem en Cameron van der Burgh. Peaty heeft een magistrale tweede 50 meter. Hij is in staat zijn tempo te verhogen en dat vast te houden. Zijn slagritme blijft hoog en toch effectief. Dat is zijn pluspunt."

"En let bij de vrouwen eens op de start van Ruta Meilutyte uit Litouwen. Haar reactie en sprong vanaf het startblok zijn ongekend en haar eerste onderwaterfase is erg goed. Daarmee slaat ze meteen een gat met de concurrentie, dat vaak niet meer te dichten is."

Series maandag (vanaf 08.30 uur)

AfstandNederlanders
100 meter rugslag (v)Maaike de Waard
100 meter rugslag (m) 
100 meter schoolslag (v)Moniek Nijhuis
200 meter vrije slag (m)Sebastiaan Verschuren, Kyle Stolk
1.500 meter vrije slag (v)Sharon van Rouwendaal

Finales maandag (vanaf 16.30 uur)

TijdAfstandNederlanders (indien geplaatst)
16.32 uur100 meter schoolslag (m, finale) 
16.40 uur100 meter vlinderslag (v, finale)
16.48 uur100 meter rugslag (m, halve finales) 
16.58 uur100 meter schoolslag (v, halve finale)
17.17 uur50 meter vlinderslag (m, finale) 
17.24 uur100 meter rugslag (v, halve finales)
17.42 uur200 meter vrije slag (m, finale)Sebastiaan Verschuren
17.54 uur200 meter wisselslag (v, finale) 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl