Rachel Klamer tijdens de Europese Spelen in Bakoe
NOS Sport

Triatlete Klamer negende bij olympisch testevent Rio

Rachel Klamer is er op het olympisch testevent in Rio de Janeiro niet in geslaagd zich voor de Olympische Spelen te nomineren. De 24-jarige triatlete eindigde aan de Copacabana als negende in 2.01.01. Een plaats bij de beste zes was de eis voor nominatie.

De wedstrijd op het parcours waar volgend jaar de olympische triatlon zal worden afgewerkt, werd gewonnen door de Amerikaanse Gwen Jorgensen. De wereldkampioene is nu al twaalf wedstrijden op rij ongeslagen. De Britse Non Stanford werd tweede, voor haar landgenote Vicky Holland.

Problemen bij hardlopen

Klamer meldde zich na anderhalve kilometer zwemmen als 28ste op het strand van Copacabana. De verschillen waren echter minimaal en bij de veertig kilometer wielrennen nestelde Klamer zich in de omvangrijke voorste groep. Bij het hardlopen moest de niet helemaal fitte Klamer de favorieten laten gaan.

In een groepje van vier kwam de 24-jarige Twentse uiteindelijk 2.15 minuten achter winnares Jorgensen over de finish.

Geen directe kwalificatie

In Rio zou een podiumplek hebben volstaan om een directe kwalificatie voor Nederland af te dwingen. Bij de Europese Spelen in Bakoe lag ook al een ticket klaar voor de winnares, maar werd ze tweede.

Bij de Grand Final in Chicago in september en twee nog te bepalen wedstrijden in 2016 krijgt Klamer nog de mogelijkheid zich rechtstreeks te plaatsen voor Rio.

Ranking biedt perspectief

De kans dat Klamer volgend jaar opnieuw mag afreizen naar Rio de Janeiro is groot. Ook een top-25-klassering op de ITU-ranglijst die op 15 mei 2016 opgemaakt wordt, levert namelijk olympische kwalificatie op. Op die ranglijst staat Klamer op een achtste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl