Taliban-strijders in Afghanistan
NOS Nieuws

Familie Mullah Omar steunt nieuwe Taliban-leider niet

De familie van de overleden Taliban-leider Mullah Omar staat niet achter de benoeming van diens opvolger, Mullah Akhtar Mansour. Dat heeft een jongere broer van Mullah Omar laten weten in een geluidsopname.

Volgens broer Abdul Manan wil de familie dat alle prominente Taliban-leiders instemmen met de keus van een opvolger en is dat in dit geval niet gebeurd.

Vrijdag verklaarde Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid dat Mansour de nieuwe leider was, een dag na de bevestiging dat Omar dood is.

Strijdlustig

Talibanleiders hadden Mansour benoemd op een bijeenkomst van Talibancommandanten in hun hoofdkwartier in de Pakistaanse stad Quetta. Nu zeggen getuigen dat minstens twaalf aanwezige Taliban het er niet mee eens waren en wegliepen. Onder hen was Abdul Manan en een zoon van Mullah Omar.

Het rommelt al een tijd binnen de streng-islamitische rebellenbeweging die delen van Afghanistan en Pakistan beheerst.

Sommige Taliban zijn voor onderhandelingen met de Afghaanse regering. Anderen willen doorgaan met de gewapende strijd totdat de gekozen regering is vervangen door een bewind met de islamitische sharia-wetgeving.

Mansour is van de strijdlustige tak en wil geen vredesakkoord met de regering in Kabul. Hij riep zijn organisatie gisteren op de eenheid te bewaren. Hij zegt met dissidente groepen te willen praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl