Bronwyn Bishop
NOS Nieuws

Helikoptervlucht kost Australische politicus de kop

De voorzitter van het Australische lagerhuis heeft haar functie neergelegd na ophef over haar declaraties. Het vertrek van Bronwyn Bishop is ook pijnlijk voor premier Abbott, die meteen een onderzoek aankondigde.

Vorige maand werd bekend dat de 72-jarige Bishop 3300 euro belastinggeld had uitgegeven aan een helikoptervlucht van Melbourne naar Geelong. Bishop wilde blijkbaar niet anderhalf uur in de auto zitten om de benefietavond voor haar partij te wonen.

'Belachelijk'

Hoewel Bishop erkende dat de declaratie "belachelijk" was geweest en zei dat ze het geld had terugbetaald, kwamen er meer vragen over haar gebruik van belastinggeld. Zo had ze de afgelopen vijf jaar anderhalf ton uitgegeven aan autoritjes met chauffeur. Ook had ze publieke fondsen gebruikt voor reisjes naar huwelijken.

Het ministerie van Financiën is inmiddels een onderzoek begonnen naar het uitgavenpatroon van Bishop de afgelopen tien jaar. Premier Abbott wil dat de uitgaven van alle parlementariërs onder de loep worden genomen.

Kloof

Abbott benadrukte dat de uitgaven van zijn partijgenoot strikt genomen legaal waren. "Maar er gaapt een kloof tussen wat mag en wat het publiek van ons verwacht." Daarom zijn volgens hem hervormingen nodig.

Bishop zegt dat het een moeilijk besluit was om af te treden als voorzitter, maar dat ze de stap neemt "uit liefde en respect voor het parlement en het Australische volk". Ze blijft wel aan als parlementariër.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl