NOS Wielrennen

Woede over incidentrijke finale San Sebastián

Kamikaze-acties maken topwedstrijden onveilig

En weer had een voertuig van de organisatie invloed op het koersverloop. In de finale van de Clásica San Sebastián werd koploper Greg van Avermaet van achteren aangereden door een motor. Hij kon niet verder en zijn kansen op de zege waren verkeken.

"Hij werd van zijn sokken gereden", reageerde Bauke Mollema, die uiteindelijk zesde werd, op dat ongeval. "Ik zag de motor liggen en hij stond ernaast. Het was op zo'n vijfhonderd meter van de top. Het was daar heel smal en er stond veel publiek. Die motor moet daar natuurlijk helemaal niet rijden."

Van Avermaet en zijn ploeg BMC gaan over tot actie. "Dit is onacceptabel. Hij had de koers kunnen winnen", was ploegleider Yvon Ledanois na de race verbolgen over de actie. "Over de radio werd er ook nog geen informatie gegeven, dus we wisten niet eens dat het gebeurd was."

Dat het op dit niveau, in de WorldTour, zo moet gebeuren.

Bauke Mollema

Kritiek op de Baskische organisatie kwam er niet alleen uit BMC-hoek. Er werd door het hele peloton geklaagd over het gebrek aan informatie en live-beelden. "In de finale had onze ploegleider niks gezien", zei Trek-renner Mollema. "Hij kon ons ook geen informatie over de tijdverschillen geven. Dat het op dit niveau, WorldTour, zo moet gebeuren."

Katjoesja-renner Joaquim Rodríguez sprak van "een chaotische finale" en Daniel Martin (Cannondale-Garmin) twitterde dat dit al de tweede keer in twee jaar tijd was dat een motorrijder een rol speelt in de finale.

De manager van BMC, Jim Ochowicz, richt zich tenslotte tot de verantwoordelijke organisatie. "Waar is de UCI?", vraagt hij zich openlijk af. En Van Avermaet zelf? Laat op de avond twitterde hij dat hij nog altijd wacht op een bericht van de organisatie.

Derde keer dit jaar

Het is bovendien de derde keer dit jaar dat voertuigen van de organisatie een rol spelen in het koersverloop van een wedstrijd op het hoogste niveau. In de Ronde van Vlaanderen reed een volgauto één van de koplopers (Jesse Sergent) omver en onlangs in de Tour werd vluchter Jakob Fuglsang omver gereden door een motorrijder.

In 2011 waren er in de Tour ook twee incidenten: de alom bekende val van Johnny Hoogerland, maar eerder ook de botsing van een motorrijder met renner Nicki Sörensen, die van zijn fiets af wordt gereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl