De Nederlandse estafettevrouwen die zilver veroverden op de Olympische Spelen in Londen
NOS Sport

WK zwemmen zondag: direct Nederlandse medaillekansen

Na drie zilveren WK-medailles in het open water voor Nederland, gaat de aandacht vanaf zondag naar het binnenbad. De WK langebaanzwemmen in het Russische Kazan zijn in meerdere opzichten interessant. Het is voor de zwemmers de eerste kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Dit WK geeft daarnaast meteen een beeld van de huidige verhoudingen in de internationale top. Johan Kenkhuis, die het hele toernooi de analyses verzorgt in de tv-uitzendingen van de NOS, kan niet wachten tot het eerste startschot.

Waar kijk je het meest naar uit?

"Een pre-olympisch WK is meestal een snel WK. We kunnen scherpe tijden verwachten. Ik ben nieuwsgierig naar Katie Ledecky, een nieuw Amerikaans fenomeen, naar de Zuid-Afrikaan Chad le Clos en de oude rot Ryan Lochte. Maar vooral ook naar de Nederlanders natuurlijk."

Mogen we direct medailles verwachten?

"Zeker. De Nederlandse 4x100 meter estafetteploeg is een medaillekandidaat en Sharon van Rouwendaal gaat meedoen op de 400 meter vrije slag. Niet voor het goud, dat gaat vrijwel zeker naar Ledecky. Zij is een klasse apart, daar gaan we de hele week nog over praten."

"Voor Van Rouwendaal wordt het afwachten hoe ze de omslag van het open water naar het binnenbad verwerkt. Vooral technisch moet ze ineens weer 'netjes' zwemmen. Het is jammer dat de 400 meter, haar favoriete afstand, meteen op de eerste dag is."

Gaan de estafettevrouwen voor het eerste goud zorgen?

"Dat denk ik niet. Daarvoor is Australië te sterk. Die hebben vier zwemsters uit de toptien van de wereld, dat is echt waanzinnig. Nederland maakt een goede kans op zilver. De ploeg mist door het afhaken van Inge Dekker wel een brok aan ervaring. Maar daar staat de onbevangenheid van Marrit Steenbergen tegenover."

"Steenbergen is pas vijftien jaar en heeft haar piekmoment dit jaar al gehad in Bakoe, bij de Europese Spelen. Maar ze herstelt snel en deze nieuwe omgeving zal haar inspireren. Daarnaast heb je Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo, dat lijkt me duidelijk. En ik verwacht dat Maud van der Meer de vierde vrouw zal zijn."

En de andere Nederlanders?

"Ik noemde net Inge Dekker al, zij moet zich proberen te plaatsen voor de finale van de 100 meter vlinderslag (maandag). Dekker heeft een half jaar last gehad van een rugblessure. Ze heeft geen krachttraining kunnen doen en ook geen starts geoefend. Ze is heel ervaren, maar het is onzeker hoe het gaat uitpakken."

"Het is in ieder geval verstandig dat ze de estafette laat lopen, dat zou een te zware belasting zijn op de eerste dag. Het kan goed gaan, maar ze kan er ook snel uit liggen. En voor Ferry Weertman is de 400 meter te kort. Hij is beter op de langere afstanden, ik verwacht geen medaille voor hem."

Finales zondag

Tijd Afstand Nederlanders
16.32 uur 100 meter vlinderslag (v, halve finales) Inge Dekker
16.42 uur 400 meter vrije slag (m, finale)
16.53 uur 200 meter wisselslag (v, halve finales)
17.07 uur 50 meter vlinderslag (m, halve finales)
17.23 uur 400 meter vrije slag (v, finale) Sharon van Rouwendaal
17.35 uur 100 meter schoolslag (m, halve finales)
17.45 uur 4x100 meter vrije slag (v, finale) Nederland
18.03 uur 4x100 meter vrije slag (m, finale)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl