NOS Sport

'Vervuild olympisch water met technologie verbeteren'

Braziliaanse professor: stop met ontkennen dat er een probleem is

Het organisatiecomité van de Zomerspelen in Rio is ervan overtuigd dat het water in de Baai van Guanabara en bij het strand van Copacabana in Brazilië veilig genoeg is voor sporters, hoewel dat uit verschillende tests niet altijd blijkt. De Braziliaanse oceanoloog David Zee ziet daarentegen wel reden alarm te slaan.

"We hebben het water afgelopen week vier keer getest", vertelt Rodrigo Garcia, voorzitter van het organisatiecomité. "Een van die tests wees uit dat het water bij het fort van Copacabana niet goed was, maar die test gebeurde net nadat het had geregend. Het vuile water van de straten stroomt dan de zee in. Uit latere onderzoeken bleek dat het veilig is."

Oceanoloog Zee beschikt over andere testresultaten. "We moeten het probleem niet ontkennen. We moeten proberen het met technologie en wetenschap op te lossen", zegt hij.

Bedroevend slecht

Deze week werd bekend dat uit onderzoek in opdracht van Associated Press is gebleken dat de waterkwaliteit in de Baai van Guanabara bedroevend is. Het binnenkrijgen van slechts een theelepeltje Rio-water is genoeg om ernstig ziek te worden, aldus het Amerikaanse persbureau.

Volgend jaar zullen tijdens de Olympische Spelen honderden zwemmers, roeiers, surfers en zeilers zich in en op het ernstig vervuilde water moeten wagen. Verschillende atleten nemen al voorzorgsmaatregelen, omdat ze niet helemaal vertrouwen op de tests. Ook de internationale zeilbond ISAF start met een onafhankelijk onderzoek naar het water.

De hele wereld zal hier zijn, dus er zijn genoeg landen die ons willen helpen dit probleem op te lossen.

Oceanoloog David Zee

Hulp van andere landen

Volgens David Zee is het water zeker nog niet veilig voor de Spelen van 2016. "We moeten stoppen met ontkennen dat er een probleem is", aldus de docent oceanologie aan de Universiteit van Rio de Janeiro.

Zee: "Ja, er is een probleem met het water en dat moeten we verhelpen. Hoe? Met technologie en wetenschap. De hele wereld zal hier zijn, dus er zijn genoeg landen die ons willen helpen dit probleem op te lossen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl