NOS SportAangepast

Verhaeren succesfactor voor grootmacht Australië

Verhaeren denkt niet in medailles

Jacco Verhaeren was bijna twintig jaar dé zwemcoach van Nederland. Hij kneedde Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo tot wereldtoppers. Sinds twee jaar is hij de man die het Australische zwemmen naar een hoger niveau moet brengen. Op het WK zwemmen in het Russische Kazan hoopt de zwemcoach met 'The Dolphins' een greep te doen naar medailles.

In Australië houdt Verhaeren zich bezig met het ondersteunen van de coaches en het ontwikkelen van zwemprogramma's. Vertrouwde materie voor de zwemcoach, maar toch is het voor hem een omschakeling geweest, zoals te zien en te horen was op de persconferentie voorafgaand aan de wereldkampioenschappen.

Verhaeren: "Het is een grotere ploeg dan ik gewend was. Er hangt een grote staf omheen en om dat allemaal te managen, is net iets anders. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik er enorm veel plezier in heb."

Niet alleen de Australische zwembond is blij met de inbreng van Verhaeren. Ook topzwemster Cate Cambell is positief over hem: "We hebben samengewerkt aan mijn zwakke punten, maar ook gekeken naar de kracht van Ranomi. Ja, ik ben blij dat hij nu met mij werkt en niet met Ranomi."

Erfenis uit het verleden

Het is niet alleen maar hosanna in het Australische zwemkamp. De zwemmers kampten de afgelopen jaren met veel blessureleed. "Ik heb er heel wat gezien. Het is vervelend, maar je plant geen blessure. Ik denk ook dat het te maken heeft met de werkwijze in het verleden. Het zijn harde werkers en daar is niks mee, maar je moet de balans bewaken en dat schiet er nog wel eens bij in", zegt Verhaeren.

Op de gewetensvraag wie hij in de finale van de 100 meter bij de vrouwen het liefste ziet winnen, reageert Verhaeren nuchter: "De beste wint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl