Femke Heemskerk
NOS Sport

'Heemskerk troef van Oranje op WK zwemmen'

Met in totaal 21 zwemonderdelen voor zowel de mannen als de vrouwen beloven de WK zwemmen langebaan weer een heus medaillefestijn te worden. Nederland haalde twee jaar terug in totaal vier medailles en de huidige selectie kan ook dit jaar weer voor de prijzen zwemmen.

Wie doen er mee, wie maken er kans op een medaille en op wie moeten we letten? Vijf vragen aan NOS-commentator Jeroen Grueter voorafgaand aan het toernooi in Kazan.

1. Wie moeten de eer hooghouden bij de Nederlandse mannen?

"Daar hebben we eigenlijk alleen medaillekansen met Sebastiaan Verschuren op de 100 en 200 meter vrij. Er zijn hoge verwachtingen rondom hem, zeker na zijn vijfde plaats op de 100 vrij op de Olympische Spelen in 2012."

"Daarna liep het even niet zo lekker tussen Verschuren en zijn coach Martin Truijens. Dat leidde tot een gesprek waarin ze eerlijk tegen elkaar hebben gezegd: kun jij mij nog helpen om beter te worden en een goede prestatie neer te zetten? Daar kwam een positief antwoord uit en dus besloten ze om samen de schouders eronder te zetten. Dat resulteerde al in goede tijden dit voorjaar, dus ik ben benieuwd wat hij waard is."

"Verder zijn het vooral talenten die meedoen, zoals de achttienjarige Kyle Stolk en bij de vrouwen Maaike de Waard. Zij kunnen in Kazan alvast proeven van het grote werk. Die zijn hier vooral om ervaring op te doen."

Het lijkt alsof Femke Heemskerk nu in een andere dimensie zwemt.

NOS-commentator Jeroen Grueter

2. Hoe zit dat bij de Nederlandse vrouwen?

"Dat is een heel ander verhaal, daar hebben veel meer kans op medailles. Laten we beginnen met Femke Heemskerk, want wat zij het afgelopen jaar heeft laten zien... Wauw... Het lijkt alsof zij nu in een andere dimensie zwemt. Natuurlijk is dat geen garantie voor medailles, maar ze heeft nooit een betere kans gehad dan nu om dat goud te winnen."

"Ze weet precies wat ze moet doen en al haar talent wordt nu ook eindelijk omgezet in resultaat. Ze zwemt een perfecte race en heeft daardoor ook meer vertrouwen in zichzelf. De tijden die ze zwemt, zijn echt sensationeel. Daar komt Ranomi Kromowidjojo niet aan hoor.

3. Wat kan Kromowidjojo dan laten zien?

"Ik verwacht geen titels voor haar op dit WK. Dat komt vooral doordat ze al dat gedoe heeft gehad met die nieuwe trainers na het vertrek van Jacco Verhaeren. Eerst was daar Marcel Wouda, toen de onervaren Christiaan Sloof, maar ook die samenwerking werd geen succes. Met Patrick Pearson is ze nu met haar derde coach bezig in amper negen maanden tijd."

"Dat heeft natuurlijk invloed op je prestaties, dus ik denk niet dat ze goed genoeg is voor titels. Heel misschien zit er nog een medaille in op de 50 meter, dat is een ander verhaal. Dat is gewoon keihard zwemmen en ook al is Kromowidjojo minder in vorm, ze is nog wel in staat om daar te winnen, puur op snelheid."

"Voor de Olympische Spelen heeft dat nog geen gevolgen, want er komen nog genoeg kwalificatietoernooien voor Rio. In Kazan draait het maar om één ding: de wereldtitel."

4. Verwacht je, na drie zilveren medailles voor Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman in het open water, nog iets op de langere afstanden?

"Sharon van Rouwendaal was al hartstikke goed in open water en ik denk dat ze in het zwembad ook een grote kans heeft op medailles. Op de 800 meter zal dat geen goud worden, want daar zwemt de Amerikaanse Katie Ledecky en van haar valt gewoon niet te winnen. Ook Ferry Weertman kan nog wel eens verrassen op de langebaan."

Met Marrit Steenbergen in het 4 x 100 meter-team is een WK-titel zeker weer mogelijk.

NOS-commentator Jeroen Grueter

5. Hoe zit het met titels op de estafette?

"Ja, daar hebben we toch weer een goede kans, zeker op de 4x100 meter. Op dat onderdeel hadden we jaren succes, maar na het vertrek van Marleen Veldhuis werd het minder. Titels werden medailles."

"Maar nu hebben we de vijftienjarige Marrit Steenbergen, wat een talent! Bij de Europese Spelen in Bakoe harkte zij de ene medaille na de andere binnen. Met haar in het team is een WK-titel zeker weer mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl