Een ongedateerde foto van de nieuwe leider Mansoor die door de Taliban in verspreid
NOS Nieuws

Taliban zetten strijd voort onder nieuwe leider

De Afghaanse Taliban zetten hun opstand ook onder de nieuwe leider voort. In een 30 minuten durende toespraak die de Taliban aan persbureaus hebben gestuurd roept Mullah Akhtar Mohammad Mansoor zijn strijders op de eenheid te bewaren en de jihad voort te zetten tot een islamitische staat is gevestigd.

Het Amerikaanse persbureau AP kan niet bevestigen of het werkelijk de nieuwe Talibanleider is die de rede uitspreekt in de audio-boodschap. Onduidelijk is hoe Mansoor tegenover de vredesbesprekingen met de Afghaanse regering staat, die een nieuwe fase zouden ingaan.

Mullah Omar

Mansoor werd donderdag gekozen tot opvolger van Mullah Omar. Diens dood werd deze week gemeld door de regering van Afghanistan. Tegelijkertijd met de bevestiging van dat nieuws maakten de Taliban de naam van de nieuwe leider bekend.

De eenogige Mullah Omar stond al voor de aanslagen van 11 september 2001 aan het hoofd van de Taliban. Na de Amerikaanse invasie vluchtte hij de grens over naar Pakistan. Sindsdien is hij niet meer in het openbaar gezien.

In verband met de bekendmaking van de dood van Mullah Omar nam de Taliban-delegatie niet deel aan de vredesbespreking van gisteren in Pakistan. Onbekend is of de gesprekken doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl