Merkel bij haar beëdiging in 2013
NOS Nieuws

'Merkel bereidt zich voor op een vierde termijn'

Angela Merkel wil in 2017 nog vier jaar verder als bondskanselier. Der Spiegel schrijft dat Merkel binnenskamers heeft gezegd dat ze begin volgend jaar haar gooi naar een nieuwe termijn bekendmaakt.

Volgens het blad heeft Merkel al over een campagnestrategie overlegd met hoge functionarissen in haar partij, de CDU. Ook heeft ze haar ambitie op een volgende termijn afgestemd met CSU-leider Seehofer. Die zou willen dat de CDU/CSU campagne gaat voeren voor een absolute meerderheid in de Bondsdag, maar naar verluidt is Merkel daar sceptisch over.

Merkel is nu halverwege haar derde termijn. De volgende verkiezingen staan gepland voor 2017. Het zou geen verrassing zijn als ze dan weer meedoet, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in Berlijn. "Iedereen gaat er eigenlijk van uit dat ze zich weer verkiesbaar stelt."

67 procent van de Duitsers vindt dat ze het goed doet.

Judith van de Hulsbeek, NOS-correspondent

Om haar populariteit hoeft Merkel het volgens Van de Hulsbeek niet te laten. "Die heeft wel wat krasjes opgelopen door de Griekse schuldencrisis. Veel Duitsers zijn tegen het derde steunpakket, ook in haar eigen CDU/CSU. Maar ze wordt gesteund door de belangrijkste partijgenoten. Bovendien is ze redelijk populair. 67 procent van de Duitsers vindt dat ze het goed doet."

Twee jaar geleden waren er geruchten dat Merkel rond deze tijd zou aftreden om het kanselierschap over te dragen aan een andere CDU-politica, minister van Defensie Ursula von der Leyen. Die geruchten bleken ongegrond.

Helmut Kohl

Zoals het er nu voorstaat, maakt Merkel een goede kans op een vierde termijn. Van de Hulsbeek: "Er is nog geen goede uitdager. Die zou moeten komen van de SPD, maar die zit met een leiderschapscrisis. De huidige leider, Sigmar Gabriel, wordt ook in die partij zelf niet als sterk genoeg gezien."

Merkel kwam in 2005 aan de macht. Als ze nog vier jaar doorgaat, blijft ze tot 2021 bondskanselier, even lang als haar partijgenoot Helmut Kohl. Kohl, onder wiens leiding Oost- en West-Duitsland werden herenigd, kreeg door de lengte van zijn ambtstermijn van 1982 tot 1998 de bijnaam 'eeuwige kanselier'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl