Een jongen in het vluchtelingenkamp in Bersive
NOS Nieuws

Kinderen spelen toneelstuk om doodsangst voor IS te verwerken

  • Sander van Hoorn

    Correspondent Midden-Oosten

  • Sander van Hoorn

    Correspondent Midden-Oosten

Door correspondent Sander van Hoorn.

"Hier heb ik twee jezidi-meisjes. Jezidi's! De ene is te koop voor 20 dollar, de ander voor 15." Ze zijn geboeid, de meisjes. Ze huilen. En het publiek ook. Onbedaarlijk.

De repetitie – want dit toneelstuk is nog niet af – vindt plaats in een bloedheet klaslokaaltje in een vluchtelingenkamp in Bersive, Noord Irak. Jongeren uit het kamp spelen hoe IS hun dorpen binnenviel. Hoe ze vluchtten. Hoe de mannen die dat niet konden werden gedood en hoe de vrouwen gevangen werden genomen.

Jezidi-kinderen spelen toneel om angst voor IS te verwerken

Ik weet niet of het therapeutisch werkt. De herkenning en vervolgens de pijn en het verdriet bij de jongeren die toekijken is enorm. Professionele nazorg is er niet.

Er is wel meer niet in dit kamp.

Verkoeling bijvoorbeeld voor de temperaturen die dit weekend boven de 50 graden uitkomen. Vluchtelingen die het kunnen betalen kopen een koeler. Die blaast lucht over water en weet inderdaad een tent op een dragelijke temperatuur te krijgen. Ze verbruiken alleen wel liters water. En water is schaars. Mensen die het niet kunnen betalen, hebben van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een ventilator gekregen. Met sticker van de gulle gever.

Nekschot

"Gelukkig hebben we ook kleine koelkasten kunnen geven", zegt de Nederlands-Koerdische Shireen Ramazan. Ze zag de beelden op TV en besloot ‘haar’ mensen te helpen. "Eerst bewaarden ze al het voedsel en aten het zelfs als het was bedorven. We hebben allerlei ziektes gehad, zoals diarree."

Bezoekers hebben een moeilijk moment tijdens de uitvoering

Het toneelstuk eindigt met een ‘happy end’. Een Peshmerga (een Koerdische soldaat uit Irak), een strijder van de YPG uit Syrië en een van de PKK komen binnen en geven de IS-strijder een nekschot.

Onbegrijpelijk

Tijdens het toneelstuk vliegen Turkse straaljagers hoog boven het kamp. Ze maken een duikvlucht boven de bergen in het noorden en bombarderen daar posities van de PKK. Turkije zegt dat ze strijden tegen de terreur van IS en de PKK.

Hier in het kamp begrijpen ze daar niets van. Het was juist de PKK en de YPG (wat voor een deel hetzelfde is) die de jezidi's bevrijdden van de Sinjarberg. Aan hen hebben ze hun leven te danken. En nu worden juist zij gebombardeerd? "Onbegrijpelijk", zegt een man die ik erover spreek. We zitten in zijn tent die hij deelt met ons en wat er over is van zijn familie.

De Amerikanen bombarderen IS. De Turken bombarderen de PKK. En zij zitten hier nog steeds in een tent. Buiten is het 50 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl