NOS Nieuws

Parachutespringers breken wereldrecord

Video: parachutespringers breken wereldrecord

Een team van 164 parachutespringers heeft in de VS een nieuw wereldrecord gevestigd met een verticale formatiesprong. Boven het platteland bij de stad Ottawa in Illinois vormden ze gedurende enkele seconden een grote bloem.

Daarmee verbraken ze het record dat in 2012 werd gevestigd door 138 parachutespringers. De 164 springers hadden dertien pogingen nodig om te slagen.

Zeven vliegtuigen vol

De skydivers waren verdeeld over zeven vliegtuigen. Die moesten heel precies in formatie vliegen zodat de springers allemaal op de juiste plaats uit het vliegtuig konden springen.

De springers verlieten de vliegtuigen op een hoogte van ruim zes kilometer. Hun sprong werd vastgelegd door cameramensen die onder, boven en naast de formatie sprongen.

Met behulp van de beelden kon het record worden bevestigd. Drie juryleden van de Fédération Aéronautique Internationale, de internationale organisatie voor lucht- en ruimtevaart, bekrachtigden het record na het zien van de beelden.

Gevaarlijk

De recordpoging was niet zonder risico. De parachutespringers bereikten snelheden van ruim 380 kilometer per uur. Onderlinge botsingen kunnen bij die snelheid dodelijk zijn.

Vanwege de grote hoogte waarop de sprong begon, was er ook gevaar voor onderkoeling en zuurstofgebrek. Om dat risico te verlagen, kregen de springers en de piloten boven vier kilometer zuurstofmaskers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl