NOS Nieuws

Krijgt Iran een échte McDonald's?

Krijgt Iran een echte McDonald's?

Nu er een nucleair akkoord ligt met Iran, worden binnenkort de sancties tegen het land opgeheven. Iran kan dan weer handel drijven met andere landen.

Gegadigden zijn er genoeg. Iedereen wil komen: van westerse oliegiganten tot autobouwers. Maar sommige bedrijven moeten misschien nog eens goed nadenken voordat ze naar Iran komen, want voor conservatieve hardliners zouden ze nog steeds symbool kunnen staan voor het - in hun ogen - verderfelijke Amerika.

'Nep-Mac'

Neem McDonald's. De fastfood-keten is nu nog verboden in Iran. Maar daar hebben de Iraniërs een oplossing voor bedacht. Ze hebben een eigen namaak-McDonald's: de Mash Donald’s. Met een bijna identiek logo en afbeeldingen van de Ronald McDonald-clown.

"Iraniërs houden van McDonald's", zegt eigenaar Hasan van een Mash Donald's-filiaal in Teheran. "De meesten hebben buiten Iran gereisd. Ze zijn in Dubai geweest, in Turkije en zelfs in Azerbeidzjan. Als ze het McDonald's-logo zien, weten ze dat het eten hier beter is dan elders."

Hij is dan ook zeker van plan om een echte McDonald's te openen, mocht de Amerikaanse keten naar Iran komen. Ook al zien conservatieve hardliners dat niet zitten. Zij hebben laten weten geen enkel Amerikaans symbool op straat te willen zien, ook niet als de sancties worden opgeheven.

Hamburgers

Maar gewone Iraniërs zien geen problemen. Zij zien het als een bedrijf zoals ieder ander, en als mensen hamburgers willen eten, wat is daar dan mis mee? Voorlopig is het nog niet zover en moeten de Iraniërs het nog doen met hun Mash Donald's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl