File in de buurt van Lyon
NOS Nieuws

Zwarte Zaterdag: 'vertrek pas 's middags'

Het wordt dit weekend druk op de wegen, vooral vandaag. In Frankrijk is het zwarte zaterdag, de drukste dag van het jaar. "De drukte begon eigenlijk al op vrijdagmiddag. Dat gaat elk jaar zo", zegt Heleen de Geest van de ANWB.

"Die mensen willen allemaal als eerste op hun vakantiebestemming aankomen. Dus de files beginnen op vrijdag en ze gaan door tot zaterdag rond 13.00 uur."

"Als je vandaag via de populaire Autoroute du Soleil rijdt, moet je rekening houden met vier uur extra reistijd", aldus De Geest. "Lyon is dan natuurlijk een knelpunt, maar ook ten zuiden van Lyon, bij Valence, staat het vaak vast. Gistermiddag stond er op dat stuk bij elkaar ook al tientallen kilometers file."

Ook de snelweg A10 van Parijs naar Bordeaux is berucht. "Die weg moet je dus vermijden, maar eigenlijk is het beter om vanmiddag pas te vertrekken." Veel Franse vakantiegangers gaan vandaag zelf op vakantie, vooral richting de kust. "Dus je moet eigenlijk rond 13.00 uur weggaan, dan rijd je achter de Fransen aan."

Gotthard

Op andere Europese wegen, onder meer in Duitsland en Italië, worden eveneens files verwacht. Voor de Gotthardtunnel in Zwitserland zal de wachttijd naar verwachting oplopen tot twee uur.

Rijd je richting Frankrijk en wil je in het NOS Radio 1 Journaal vertellen over de drukte onderweg? Mail dan naar oproep@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl