Mensen zoeken op het strand van Réunion

'Alles wat wordt gevonden op Réunion is interessant'

Twee dagen geleden werd op Réunion een wrakstuk gevonden waarvan vermoed wordt dat het afkomstig is van de vermiste vlucht MH370. Sindsdien wordt er druk gezocht op de stranden van het eiland. "Op dit moment is alles wat gevonden wordt interessant. Je weet nooit waar het vandaan komt", zegt correspondent Michel Maas.

"Al vrij snel na de vondst van het wrakstuk zijn er resten van een koffer ontdekt", aldus Maas. "En nu zijn ook nog twee plastic flessen gevonden. Eentje met Chinees opschrift, en er zaten veel Chinezen aan boord. De andere fles, waar iets van wasmiddel in heeft gezeten, komt uit Indonesië. Maar of de flessen nou iets te maken hebben met vlucht MH370, durft nog niemand te zeggen."

Definitief oordeel

Vandaag liet een Maleisische onderminister weten dat het gevonden wrakstuk afkomstig is van een Boeing 777, eenzelfde toestel als waarmee vlucht MH370 werd uitgevoerd. Het onderdeel is naar Frankrijk gestuurd voor onderzoek. "Daar zullen ze het definitieve oordeel gaan vellen. Dat doen ze pas na het weekend", zegt Maas.

Er zijn geen andere vliegtuigen van dit type neergestort in de Indische Oceaan.

Michel Maas

"Maar de onderminister en ook de Australiërs die betrokken zijn bij het onderzoek, zijn heel stellig in hun overtuiging dat het een stuk is van een Boeing 777. En dan kan het eigenlijk niet anders dat het een stuk is van vlucht MH370", aldus Maas. "Want er zijn geen andere vliegtuigen van dit type neergestort in de Indische Oceaan."

Voorzichtig en terughoudend

Volgens Maas zijn familieleden van mensen die aan boord zaten niet overtuigd dat het daadwerkelijk om het verdwenen toestel gaat. "Ze reageren allemaal heel voorzichtig en terughoudend. Ze durven nog niet toe te gaven dat het lot hiermee is bezegeld."

Een aantal keer eerder was er sprake van dat er delen van vlucht MH370 waren gevonden, maar toen was het steeds loos alarm. "Ze wachten totdat echt onomstotelijk vaststaat dat dit wrakstuk van het toestel is waar hun familieleden in hebben gezeten. Ze durven nu nog niet al te stellig te reageren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl