Een nog wat onwennige skiër in China
NOS Nieuws

'Er is helemaal geen wintersportcultuur in China'

Peking mag de Olympische Winterspelen van 2022 organiseren. Maar heel vanzelfsprekend is dat niet. Er is veel kritiek op de mensenrechtenschendingen in China en de Chinezen vrezen dat de Winterspelen negatieve economische gevolgen zullen hebben.

Mensenrechtenorganisaties en critici van de regering zeggen dat de toewijzing niet past bij de olympische gedachte, omdat China steeds vaker de mensenrechten schendt. Sinds juni zijn om onduidelijke redenen nog 260 mensenrechtenadvocaten opgepakt, meldt de organisatie Chinese Human Rights Defenders.

"Het arresteren van activisten is begonnen met de komst van president Xi Jinping", zegt correspondent Marieke de Vries. "Hij duldt het niet als mensen vragen om meer transparantie. De hele zaak is nu door de toewijzing ondergesneeuwd."

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de mensenrechtenorganisaties het olympisch enthousiasme juist misbruiken door rond de toewijzing de publiciteit te zoeken.

Peking is geen wintersportstad

Kosten

Chinese staatsmedia meldden voorafgaand aan de toewijzing dat 88 procent van de inwoners van Peking en 99 procent van de Chinezen achter het bid zouden staan. "Terwijl ik genoeg mensen ken die het onzin vinden, omdat het niet heel goed gaat met de economie", zegt De Vries. "Ze zijn bang dat de Winterspelen net zoveel gaan kosten als Sotsji en dat China uiteindelijk in het rood staat."

De Chinese overheid zegt met de Winterspelen banen te willen creëren, evenals een wintersportcultuur. "Chinezen staan niet op de lange latten en schaatsen vinden ze gek", vertelt De Vries. "Toch denken ze hier dat er een wintersportmarkt van 300 miljoen mensen is. Die willen ze aanzwengelen met hulp van de Winterspelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl