NOS Sport

IOC kiest vandaag voor Almaty of Peking

  • ANP / NOS
    De Winterspelen in 2022 zijn in Peking of Almaty

Het Internationaal Olympisch Comité kiest vandaag of Almaty of Peking de organisatie van de Winterspelen 2022 op zich mag nemen. Kiezen de IOC-leden voor het wintersporttraditierijke Kazachstan of het commercieel interessante China? Een introductie van de twee kandidaten.

Populatie

Almaty: 1,6 miljoen inwoners

Peking: 21 miljoen inwoners

Budget

Almaty trekt alle registers open om de Winterspelen voor het eerst naar Centraal-Azië halen. De Kazachen reserveren liefst 5,72 miljard euro voor het evenement. 4,1 miljard daarvan is bestemd voor infrastructuur.

Peking hoeft door de ervaring van de Zomerspelen uit 2008 een stuk minder uit te geven: 2,8 miljard. Daarvan gaat 1,3 miljard naar infrastructuur.

2015: Wennemars bezoekt de mythische Medeo-baan

Accommodaties

De Kazachen beschikken over veel wintersportervaring en hoeven zelfs geen nieuwe sportaccommodaties te bouwen. Een aantal van de in totaal tien locaties wordt gerenoveerd.

Peking wil zes bestaande locaties gebruiken en drie nieuwe bouwen.

Sterke punten

Almaty blinkt vooral uit in de korte afstanden tussen de verschillende accommodaties, die zich binnen een straal van dertig kilometer van elkaar bevinden. Het olympisch park ligt in een bergachtige setting en normaal gesproken is er aan natuurlijke sneeuw geen tekort. Almaty organiseerde al eens de Asian Winter Games in 2011.

Een keuze van de IOC-leden op Peking lijkt op voorhand een 'veilige'. De ervaring van de Spelen uit 2008 en de economische en politieke stabiliteit in het land zijn pluspunten. Ook het maatschappelijke vlak speelt een rol: miljoenen Chinezen krijgen meer affiniteit met wintersport.

Zwakke punten

Almaty is een relatief onbekende speler, omdat Kazachstan zich qua sportevenementen niet vaak op het wereldtoneel heeft gepresenteerd. Kazachstan heeft bovendien geen leden in het IOC of 'vrienden' op wie ze kunnen rekenen. Verder bestaan er politieke en economische twijfels over het land en maakt men zich zorgen over de luchtvervuiling en mensenrechten.

De grote afstanden tussen de accommodaties en de afhankelijkheid van watervoorraden voor de productie van kunstsneeuw spreken vooral in het nadeel van Peking. De recente organisatie van de Spelen uit 2008 kan bij de IOC-leden ook averechts werken, onder het motto "dat hebben we nu wel gezien". Ook de mensenrechten zijn in China, net als in 2008, nog een onopgeloste kwestie.

Slogan

Almaty: 'Keeping it real'

Peking: 'Joyful Rendezvous upon pure ice and snow'

Evaluatierapport IOC

"De plannen van Almaty zijn compact. Ze maken goed gebruik van de bestaande accommodaties en de aanwezige natuurlijke voordelen, zoals de nabijgelegen bergen."

"Peking heeft een concept ontwikkeld om de wintersportmarkt aan meer dan 300 miljoen mensen aan te bieden in Noord-China."

Conclusie

Welke stad het ook wordt, na de Spelen van Rio 2016 organiseert het Aziatische continent drie Olympische Spelen op rij: Pyeongchang 2018 (Zuid-Korea) en Tokio 2020 (Japan) en Almaty/Peking 2022.

De uitslag van de stemming wordt vandaag tussen 11.30 uur en 12.00 uur bekend.

  • Almaty 2022
    De olympische schaatsbaan van Almaty, gelegen op bijna 1.700 meter hoogte
  • EPA
    Het befaamde 'Vogelnest' in Peking gaat bij de Winterspelen van 2022 weer een belangrijke rol spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl