NOS Nieuws

Minder keuzevrijheid jeugdpsycholoog

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) is er bang voor dat sommige kinderen niet meer bij de psycholoog van hun keuze terechtkunnen, omdat het gemeentelijke budget bij sommige psychologen op is. Ook sluiten steeds meer psychologen zelf hun deuren omdat ze het te ingewikkeld vinden hun rekening door een gemeente betaald te krijgen.

Volgens het NIP heeft een deel van de gemeenten in Nederland zo krap zorg ingekocht, dat sommige zorgverleners voor de rest van het jaar geen nieuwe kinderen meer kunnen aannemen. "Maar dat betekent zeker niet dat de kinderen geen psychologische hulp meer krijgen. Ze moeten misschien naar een andere psycholoog, waardoor hun keuzevrijheid in het geding is", zegt een woordvoerder van het NIP.

Daarnaast moeten psychologen nu soms zakendoen met meer dan tien gemeenten, die allemaal andere betaalregels hebben. Dat leidt ertoe dat jongeren in steeds meer praktijken niet meer geholpen worden.

Sinds dit jaar is niet meer het Rijk verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar de gemeenten, die het bovendien over drie jaar met 15 procent minder geld moeten doen. Bij het vaststellen van de budgetten zouden sommige gemeenten te laag hebben ingezet. Gemeenten beslissen daarnaast ook zelf welke vormen van jeugdzorg ze willen betalen en welke niet, wat de keuzevrijheid sowieso kan inperken.

Jeugdteams

De gemeenten dachten dat speciale jeugdteams kleinere problemen zouden kunnen oplossen, in plaats van de duurdere psycholoog. Maar het blijkt dat het aantal doorverwijzingen naar de psycholoog niet is afgenomen, waardoor de budgetten nu al opraken, zegt NIP.

Dat er meer zorg nodig is dan waar gemeenten budget voor hebben, is geen nieuw signaal. Uit eerdere rondvragen onder jeugdzorgaanbieders bleek al dat per gemeente verschilt hoe hulpvraag en -aanbod op elkaar zijn afgestemd. Op sommige plekken blijken gemeenten te veel zorgaanbod te hebben ingekocht, daar melden zich veel minder kinderen dan verwacht.

Op andere plaatsen dreigen wachtlijsten en opnamestops. Zowel het NIP als GGZ Nederland en Jeugdzorg Nederland benadrukken dat nog nergens kinderen die hulp nodig hebben, geen hulp krijgen. Ze moeten soms wel langer wachten of uitwijken naar een andere aanbieder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl