NOS Nieuws

Google weigert zoekresultaten wereldwijd te verwijderen

Google weigert om zoekresultaten wereldwijd te verwijderen. Frankrijk had dat geëist, maar het internetconcern wil niet zo ver gaan, schrijft privacychef Peter Fleischer op het weblog van Google.

De Europese rechter bepaalde vorig jaar dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden. Als informatie op een website "ontoereikend, irrelevant of buitensporig" is, kunnen mensen Google vragen om die site niet meer te laten zien bij de zoekresultaten. Dat recht geldt voor gebruikers van alle Europese versies van Google, maar Frankrijk eiste het voor de hele wereld.

In Frankrijk diende vorig jaar een rechtszaak van een advocaat die last had van oude artikelen waarin zijn naam voorkwam. De Franse privacywaakhond maakte daarvan een vervolgzaak omdat die het niet voldoende vond dat Google alleen in Europa op verzoek een url zou weghalen.

Homopropaganda

Google vindt een wereldwijde verplichting gevaarlijk en wijst erop dat wat legaal is in het ene land, elders is verboden. "Thailand verbiedt kritiek op de koning, Turkije verbiedt kritiek op Atatürk en Rusland verbiedt homopropaganda", schrijft Fleischer.

Hij is bang voor een neerwaartse spiraal als Frankrijk zijn zin krijgt. "Uiteindelijk is het internet dan zo vrij als de minst vrije plek in de wereld. We vinden dat geen land kan controleren wat mensen in een ander land kunnen zien", schrijft de privacychef.

Vier op de tien

Het concern kreeg vorig jaar 290.000 'vergeetverzoeken', met iets meer dan een miljoen internetadressen. Niet meer dan vier op de tien adressen werden verwijderd.

Een Nederlander wilde dat berichten over mogelijke uitkeringsfraude werden geschrapt, maar hij ving bot. Een Belg had meer succes. Die was veroordeeld voor een misdrijf, maar werd in hoger beroep vrijgesproken. Wie googelt op zijn naam, vindt niets meer over het misdrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl