AZ-verdediger Jop van der Linden viert zijn benutte penalty in het duel met Basaksehir
NOS Voetbal

Debutanten schieten AZ langs Basaksehir

AZ is zijn Europese campagne begonnen met een overwinning. De Alkmaarders waren in de derde voorronde van de Europa League thuis met 2-0 te sterk voor Basaksehir, dat na een kwartier al verder moest met tien man. Volgende week volgt in Istanbul de return.

De nummer vier van Turkije begon sterk aan de wedstrijd, zette AZ onder druk en zorgde via een schot van Edin Visca voor het eerste gevaar. Na een klein kwartier had AZ echter een fikse meevaller.

Doelman Volkan Babacan gleed de doorgebroken Vincent Janssen onderuit (al was het de vraag of hij hem raakte) en kreeg rood. Jop van der Linden, die net als Janssen zijn officiële AZ-debuut maakte, zorgde vervolgens vanaf elf meter voor 1-0.

AZ komt goed weg

AZ, dat deze zomer onder anderen Nemanja Gudelj, Steven Berghuis, Esteban Alvarado en Wesley Hoedt zag vertrekken, had het ook daarna ondanks een man meer lastig. Zo kwam de thuisploeg goed weg bij kopkansen voor Sokol Cikalleshi en Yalçin Ayhan en een schot tegen de paal van Stéphane Badji.

Pas na ruim een half uur kreeg AZ meer grip op de wedstrijd. De Alkmaarders lieten de bal soepel rondgaan en Mattias Johansson was dicht bij de 2-0. AZ had ook na rust het heft stevig in handen en zorgde in het eerste kwartier via afstandsschoten van Ridgeciano Haps (voorlangs) en Celso Ortíz (naast en over) voor gevaar.

Janssen scoort

Na ruim een uur viel de 2-0 alsnog. Na een snel genomen vrije trap belandde de bal via Markus Henriksen en Dabney dos Santos bij de van Almere City overgekomen Janssen, die met enig geluk het net vond.

In het vervolg kreeg de ploeg van coach John van den Brom nog voldoende mogelijkheden om de score verder uit te bouwen, maar omdat onder anderen Ortiz en invaller Aron Jóhannsson het vizier niet op scherp hadden staan, bleef het bij 2-0.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl