Ai Weiwei op het vliegveld van München
NOS Nieuws

Kunstenaar Ai Weiwei geland op Duitse bodem

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei is geland op het vliegveld van de Duitse stad München. Het is zijn eerste bezoek aan het buitenland in jaren. Weiwei kreeg vorige week na vier jaar zijn paspoort terug van de Chinese regering.

Weiwei kwam in München aan met een vlucht uit Peking. Op het vliegveld vertelde hij de pers dat hij een dokter wil bezoeken en daarna doorvliegt naar Berlijn. Weiwei is gasthoogleraar aan de universiteit. Omdat hij niet mocht reizen, kon hij die functie nooit uitoefenen.

"Ik voel me prima, heel goed", zei de 57-jarige kunstenaar. Daarna vertelde hij over de operatie die hij in 2009 in Duitsland had ondergaan, omdat hij door de Chinese geheime politie in elkaar zou zijn geslagen.

Kunstenaar en dissident Ai Weiwei aangekomen in Duitsland

Geen lang visum

Eerder vandaag hoorde Weiwei dat de Britse regering hem weigert een visum voor zes maanden te verlenen. In plaats daarvan mag hij drie weken komen, van 9 tot en met 29 september. Weiwei plaatste op zijn Instagram-pagina een foto van de brief die hij van het consulaat had ontvangen.

De visumaanvraag werd geweigerd omdat hij zou hebben gelogen op het aanvraagformulier. Daarop moet de aanvrager aangeven of hij door een rechtbank is veroordeeld is en bestraft. Weiwei vulde een ontkennend antwoord in; hij werd weliswaar vastgehouden en beschuldigd, maar tot een formele aanklacht kwam het niet.

De kunstenaar wil naar Groot-Brittannië omdat daar vanaf half september een tentoonstelling van zijn werk is in de Royal Academy of Arts in Londen.

Opstand

In 2011 werd Weiwei gearresteerd, omdat hij een oproep had gedaan aan de Chinese bevolking om net als in de Arabische wereld in opstand te komen. Nadat hij drie maanden op een geheime locatie was vastgehouden, werd hij onder huisarrest geplaatst. Zijn identiteitsbewijs werd in beslag genomen.

De kunstenaar voerde sinds eind 2013 actie tegen zijn reisverbod. Iedere ochtend plaatste hij een boeket bloemen in de mand van een fiets voor zijn studio en publiceerde daar een foto van. Op de dag dat hij het paspoort terugkreeg, plaatste hij zijn 600ste foto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl