Het gedenkteken van de ramp met het Germanwings-toestel bij het dorp Le Vernet
NOS Nieuws

Omwonenden Germanwings-dorp zijn ramptoerisme beu

Het dorpje in de Franse Alpen waar eind maart een Airbus van Germanwings neerstortte, wil zijn rust terug. Honderden inwoners van Le Vernet hebben bij de burgemeester een petitie ingeleverd waarin ervoor wordt gepleit de rampplek niet nog toegankelijker te maken voor de nabestaanden en het publiek.

In de petitie wordt zelfs gesproken van commercialisering: in het dorp doet het gerucht de ronde dat Duitsers ongeveer 50 hectare grond in de buurt hebben opgekocht, waarvan onduidelijk is wat ze ermee willen.

"Nee tegen de commercialisering van zo'n trieste gebeurtenis", staat in de petitie. "En nee tegen elke vorm van terbeschikkingstelling - gratis of betaald - van de plaats van de ramp. Nee tegen de aanleg van toegangswegen naar de crashsite."

Ongeveer 500 mensen hebben de petitie getekend, onder wie ambtenaren van de gemeente, schrijft de VRT op zijn website. Veel inwoners van Le Vernet willen ook dat het gedenkteken dat er al staat, wordt weggehaald.

Geen Disneyland

De burgemeester noemt de ongerustheid onnodig en is geschokt door het verwijt van commercialisering. "Wij willen er helemaal geen Disneyland van maken. Alles moet zo natuurlijk mogelijk blijven."

Het klopt wel dat de gemeente de rampplek toegankelijk wil maken voor nabestaanden en anderen die de plek willen bezoeken. De burgemeester wijst erop dat het gedenkteken er is gekomen op verzoek van de nabestaanden.

Bij de crash met het toestel van Germanwings kwamen alle 144 passagiers en zes bemanningsleden om het leven. Uit onderzoek bleek dat de copiloot het toestel met opzet had laten neerstorten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl