Een Kosovaarse vluchteling

'Kosovaren misbruiken Nederlandse terugkeerpremie'

Asielzoekers uit Kosovo komen alleen maar naar Nederland om een terugkeervergoeding van maximaal 1750 euro op te halen. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) gezegd tegen het tv-programma EenVandaag.

De Kosovaren weten volgens de organisatie dat ze geen kans maken op een verblijfsvergunning, omdat Kosovo politiek stabiel is. Toch komen ze hierheen. Ze weten dat ze hier veel geld kunnen krijgen, zegt de IOM. "Het gaat om Kosovaren die het economisch slecht hebben in hun land en proberen in de rijke EU-landen geld te krijgen."

Volgens de uitzending van vanavond gaan jaarlijks 83.000 Kosovaren op zoek naar financiële steun in het buitenland. Velen gingen eerst naar Oostenrijk en Duitsland, waar dezelfde regeling gold als in Nederland. Nu dat niet meer zo is, trekken ze naar Nederland, zegt de IOM. In april waren het er 20, in juni 162.

Winkel

Als in een Nederlands opvangcentrum blijkt dat ze niet in aanmerking komen voor asiel, kunnen ze een beroep doen op een terugkeervergoeding. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een winkel opzetten of anderszins iets opbouwen. Het bedrag ligt voor Kosovaren tussen de 200 en 1750 euro.

In een reactie zegt de Dienst Terugkeer en Vertrek de signalen van het misbruik ook te hebben gekregen. "Dit wordt scherp gemonitord en als blijkt dat er sprake is van misbruik, dan zullen we de terugkeergelden voor Kosovaren stopzetten", zegt directeur Maas tegen EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl