Een betoger voor het gerechtsgebouw pleit voor gerechtigheid voor de doodgeschoten Samuel DuBose
NOS NieuwsAangepast

Politieman Cincinnati op borgtocht vrij

De politieman Ray Tensing, die elf dagen geleden in Cincinnati een zwarte automobilist doodschoot, is op borgtocht vrijgelaten. Bij een eerste zitting over de zaak stelde de rechter de borgsom op 1 miljoen dollar. Het is niet duidelijk of en door wie de borg betaald is.

De advocaat van Tensing had gevraagd om geen borgsom op te leggen omdat er geen sprake zou zijn van vluchtgevaar, maar de rechter verwierp dat. In de rechtszaal klonk daarop applaus.

Tensing zei in de zaal dat hij onschuldig is aan moord of doodslag. Buiten de rechtszaal stond een groep zwarte betogers. Ze riepen leuzen als "Zwarte levens tellen" en "Handen omhoog, niet schieten", zoals eerder gebeurde na het doodschieten van zwarte verdachten.

De familie van de doodgeschoten man heeft de inwoners van Cincinnati gevraagd kalm te blijven. Na eerdere incidenten van politiegeweld tegen zwarten kwam het in Amerikaanse steden tot rellen en geweld.

Nummerplaat

Ray Tensing (25) werd gisteren ontslagen als politieman. Op 19 juli schoot hij de 43-jarige Samuel DuBose dood, nadat hij hem staande had gehouden omdat er op zijn auto een nummerplaat ontbrak. DuBose had ook zijn rijbewijs niet bij zich en toen Tensing eiste dat hij uitstapte, reed hij weg. De agent schoot hem door zijn hoofd.

Bodycam filmt uit de hand gelopen aanhouding Ohio

Tegen de rechter zei Tensing dat hij niet de intentie had gehad DuBose dood te schieten en dat hij bang was dat hij door de auto zou worden meegesleurd.

De volgende zitting in de zaak tegen de politieman is half augustus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl