NOS Sport

Gekleurde nagels, twijfels en dubbel zilver

"Ik zei dat ik alleen mee zou doen als de jongens hun teennagels zouden lakken", aldus Sharon van Rouwendaal na afloop van het team event open water op de WK zwemmen. En zo geschiedde: Ferry Weertman (rode nagellak), Van Rouwendaal (wit) en Marcel Schouten (blauw) zwommen met z'n drieën met gelakte nagels naar de zilveren medaille in Kazan.

Bondscoach Marcel Wouda's eerste reactie was toch teleurstelling. "Je komt hier natuurlijk voor goud, maar dan realiseer je dat je zilver hebt en daar moet je dan blij en tevreden mee zijn", vertelt hij. "Je hebt een team dat goud kan halen, maar dan moet alles op z'n plek vallen."

Irritante landen

Van Rouwendaal weet wel waar het tijdverschil met wereldkampioen Duitsland door kwam. "Die Duitsers hadden de Amerikanen voor zich liggen en daar konden ze goed achteraan zwemmen. Wij zwommen achter trage landen en die deden echt irritant. Daardoor moesten we eromheen en verloren we tijd."

Nederland eindigde na bijna een uur zwemmen op exact dezelfde tijd als Brazilië. Wouda: "we hadden eerst 17 seconden voorsprong op Brazilië, dus ik heb wel twijfels over hun uiteindelijke tijd. Het is niet logisch, maar ik zeg niet dat het niet kan. Ik heb er alleen wel mijn vraagtekens bij."

Rolverdeling

Meestal zwemmen Weertman, Van Rouwendaal en Schouten individueel in het open water. Dat resulteerde al in twee zilveren medailles op de 10 kilometer, zowel voor Van Rouwendaal als Weertman. Hoe doen ze dat als ze met z'n drieën zijn?

"Het is echt een briljant team", vertelt bondscoach Wouda. "Ze leren veel van elkaar, maar hebben allemaal een belangrijke rol. Ferry is goed in navigeren, Sharon kan het tempo goed vasthouden en Marcel is briljant in zijn vrije rol."

Verwarring over medaille bij Oranje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl