EU-buitenlandchef Federica Mogherini
NOS Nieuws

Europese Commissie betreurt Russisch veto

De Europese Commissie betreurt het dat de Veiligheidsraad niet heeft ingestemd met het opzetten van een VN-tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 moet berechten. Rusland sprak gisteravond zijn veto uit.

Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Mogherini zegt dat zo'n tribunaal de voorkeur had. "Maar ongeacht deze tegenslag moet het werk doorgaan, zodat de mensen die direct of indirect verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van MH17 verantwoordelijk worden gehouden."

Mogherini's woordvoerder herhaalt de oproep aan alle partijen om mee te werken aan het internationale onderzoek naar de daders. Er zijn ook andere opties dan een VN-tribunaal, benadrukt ze.

Verplichting

Ook voormalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, tegenwoordig vice-voorzitter van de Europese Commissie, is teleurgesteld. Hij zegt op zijn Facebookpagina dat de internationale gemeenschap het aan de slachtoffers en de nabestaanden verplicht is om ervoor te zorgen dat er recht wordt gedaan.

"De EU doet daarom nogmaals een klemmend beroep op alle partijen volledig mee te werken met het internationale en het strafrechtelijk onderzoek naar de MH17-ramp", schrijft Timmermans. "Dat is wel het minste waar de slachtoffers en al hun dierbaren op mogen rekenen."

Vorig jaar hield Timmermans enkele dagen na de ramp een emotionele toespraak in de Veiligheidsraad, nadat die unaniem het neerhalen van het vliegtuig had veroordeeld.

Rusland

Rusland heeft vandaag uitleg gegeven bij het veto van gisteravond. Volgens het Kremlin proberen de partijen die een VN-tribunaal willen er een politieke zaak van te maken.

Ook vindt Rusland dat de initiatiefnemers gehaast te werk zijn gegaan en niet hebben gekeken naar alternatieven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl