Een kunstwerk van Sudarsan Pattnaik aan de Indiase kust

Maleisische premier: brokstuk zeer waarschijnlijk van Boeing 777

De klep van de vliegtuigvleugel die gisteren aanspoelde op het eiland Réunion is zeer waarschijnlijk van een Boeing 777, schrijft de Maleisische premier Najib Razak op zijn Facebookpagina. Hij trekt die voorlopige conclusie na een eerste onderzoek van de vleugel. Het is volgens Razak echter nog te vroeg om te speculeren of die afkomstig is van de vermiste vlucht MH370.

Het brokstuk wordt naar de Franse stad Toulouse verscheept, waar het door een gespecialiseerd onderzoeksinstituut wordt bekeken. Maleisië heeft een onderzoeksteam gestuurd naar zowel Toulouse als het Franse eiland Réunion, in de buurt van Madagaskar.

Het gebied waar nu naar wrakstukken van het vermiste vliegtuig wordt gezocht, ligt 4000 kilometer ten oosten van het Franse eiland. Mogelijk is het brokstuk door de zeestroming naar het eiland gevoerd.

Waarom nu pas?

Nabestaanden reageren cynisch op de vondst van het wrakstuk. Een Chinese vrouw die haar man verloor, zegt tegen The Guardian dat ze het nieuws niet gelooft. "Het gaat om 370 mensen. Waar zijn de andere spullen zoals de stoelen en de vracht?" Een andere nabestaande voegt daaraan toe: "Het is meer dan een jaar geleden, waarom vinden ze nu pas iets en waarom maar een klein stuk van een vleugel?"

De Chinese overheid is net zo sceptisch als nabestaanden en zegt de situatie "nauwgezet te volgen". Wel zegt Peking "geen tijd te verspillen aan het verkrijgen en controleren van de informatie".

Wat gaan de onderzoekers doen met het wrakstuk?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl