NOS Nieuws

Eén vrijspraak in tweede deel zedenzaak Valkenburg

Eén vrijspraak in de tweede deel zedenzaak Valkenburg

In het tweede deel van de Valkenburgse zedenzaak heeft de rechter in Maastricht een 25-jarige verdachte vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Twaalf andere mannen kregen wel celstraf wegens seks met een minderjarig meisje.

Elf mannen kregen een celstraf van een dag en taakstraffen variërend van 120 tot 140 uur. Een twaalfde werd zwaarder gestraft: vijf maanden waarvan drie voorwaardelijk. Volgens de rechter heeft deze man bewust gezocht naar een jong en onervaren meisje. "Hij nam daarmee het risico dat hij uitkwam bij een minderjarige."

Het OM eiste tegen de verdachten onvoorwaardelijke celstraffen tot een jaar. Volgens het Openbaar Ministerie pleegden ze in oktober vorig jaar ontucht met de 16-jarige 'Kimberly'. Het OM vindt de straffen te licht en gaat in alle gevallen in hoger beroep.

De advocaten van de mannen hadden om vrijspraak gevraagd, ontslag van rechtsvervolging of hooguit werkstraffen. Ze blijven erbij dat hun cliënten niet wisten dat ze met een minderjarige seks hebben gehad en dat ze daar ook niet op uit waren.

Armin A., De hoofdverdachte in de zedenzaak

Armin A., de hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak, werd begin deze maand tot twee jaar cel veroordeeld. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De 21-jarige man is veroordeeld voor mensenhandel. Hij werd in oktober in een hotel betrapt met het 16-jarige meisje, dat hij aanzette tot prostitutie.

Taakstraffen

Een paar weken later werden twaalf klanten van 'Kimberly' veroordeeld tot celstraffen en taakstraffen. Tien mannen kregen een dag cel en taakstraffen tot 240 uur. Twee klanten kregen vijf en zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Ook toen werd een verdachte vrijgesproken.

Op internet had het meisje gezegd dat ze 18 was. De rechter vond dat de mannen de verantwoordelijkheid hadden moeten nemen om te controleren of ze echt meerderjarig was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl