Shell schrapt 6500 banen

Energiebedrijf Shell schrapt wereldwijd dit jaar 6500 banen. Het bedrijf heeft last van de aanhoudend lage olieprijzen. Bij Shell werken wereldwijd ongeveer 94.000 mensen.

De olie- en gasindustrie beleeft uitdagende tijden, zegt topman Ben van Beurden, en maken dringende en stevige ingrepen noodzakelijk. Een flink deel van de banen is trouwens al geschrapt, onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Nigeria.

De omzet van het olie- en gasbedrijf liep in de eerste zes maanden met 37 procent terug naar 142,8 miljard dollar. De winst daalde in het tweede kwartaal met een kwart van 5,3 miljard naar bijna 4 miljard dollar. De olie- en gasproductie daalde in het afgelopen kwartaal met 11 procent naar 2,73 miljoen vaten per dag.

Met het oppompen en de productie van olie, de zogeheten Upstream, werd door de lage olieprijs minder verdiend. Met de raffinageactiviteiten, de Downstream, juist meer. De winst bij productie daalde vergeleken met een jaar geleden met 78 procent naar iets meer dan een miljard dollar. Met raffinage kon door de goedkopere ruwe olie fors meer verdiend worden aan benzine, diesel, kerosine en andere producten. De winst verdubbelde ruimschoots naar 2,9 miljard dollar.

Minder

De energiegigant verwacht dat de olieprijs de komende jaren laag blijft, maar sluit niet uit dat de olieprijs op de middellange termijn weer stijgt naar 70 dollar of meer. Vergeleken met een jaar geleden is de olieprijs gehalveerd, van 110 dollar voor een vat naar 54 dollar. Door onder meer projecten en banen te schrappen wil Shell een simpeler en kostenefficiënter bedrijf worden en de winst op peil houden.

De investeringen worden verder 20 procent teruggeschroefd. Shell wil dit jaar 30 miljard dollar investeren, 7 miljard dollar minder dan vorig jaar was aangekondigd. Bovendien gaat het bedrijf meer bedrijfsonderdelen afstoten. In de periode 2016-2018 zal voor 30 miljard dollar verkocht worden. Shell stootte vorig jaar en dit jaar voor 20 miljard dollar af.

Gas

In het tweede kwartaal werd 9 procent minder vloeibaar gas, lng, verkocht. In april kondigde Shell het Britse gasbedrijf BG over te nemen voor 64 miljard euro om de gasactiviteiten te versterken. Shell is de grootste lng-producent ter wereld en de gasactiviteiten van Shell zijn inmiddels groter dan die van olie.

De overname van BG ligt op schema, laat Shell weten. In het voorjaar van 2016 moet de overname afgerond zijn. De overname moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 2,5 miljard dollar vanaf 2018. De beide bedrijven investeren volgend jaar samen voor 35 miljard dollar in de lng-industrie.

Winstuitkering

De lage olieprijs en de druk die dat zet op de omzet en winst van Shell zijn voor aandeelhouders reden tot zorg over het dividendbeleid. Shell heeft een lange traditie van een stabiele en vooral hoge winstuitkering. Topman Van Beurden wijst om die reden bij de kostenbesparingen, de investeringsstop, het verkopen van activiteiten en de banenreductie nadrukkelijk op het dividendbeleid. Het dividend, zo belooft Shell, blijft dit en volgend jaar ongewijzigd.

Beleggers zijn om die reden ingenomen met de resultaten. Het aandeel Shell is koploper in de AEX-index en staat halverwege de ochtend 3 procent hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl