NOS Sport

Nieuw olympisch goud in open water lonkt

Wat is het geheim achter het succes op het open water?

De WK-successen van Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal betekenen veel positivisme voor de Olympische Spelen, volgend jaar in Rio de Janeiro. Olympisch kampioen van 2008, Maarten van der Weijden, heeft in zowel Weertman als Van Rouwendaal veel vertrouwen.

"Weertman snapt de tactiek en de strategie van het open water. Daarnaast is hij heel snel. Veel sneller dan ik was. Hij haalt ook de limieten in het zwembad op de lange afstanden. Dat is een geweldige basis", vertelt Van der Weijden.

Bondscoach Marcel Wouda is, hoe kan het ook anders, blij met de twee zilveren medailles die zijn pupillen haalden. "Het waren races die tactisch voorbeeldig waren. En net zo belangrijk: de kwalificatie voor de Olympische Spelen is gehaald."

Revanche

Wouda zag vooral Van Rouwendaal groeien. "Ze weert zich veel beter. Ze werd onder water geduwd, maar nam gelijk revanche. Dat moet ook. Je moet niet over je heen laten lopen."

Van der Weijden: "Van Rouwendaal is pas 21. Normaal ben je tussen je 25ste en 30ste op je best. Ze heeft dus nog even. Ook Ferry Weertman is pas 23. Niet alleen voor Rio ziet het er mooi uit, ook daarna kan het nog heel mooi worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl