Nemanja Gudelj (midden) en Davy Klaassen van Ajax balen nadat Rapid op 2-2 komt

Ajax speelt klungelig gelijk na 2-0 voorsprong

Uitspelen, inpakken en volgende week in Amsterdam afmaken, zo ging Ajax de rust in tegen Rapid Wien. Wie deed ze wat met een 2-0 voorsprong? Hoe anders was het na de tweede helft. Zelfs een rode kaart bij Rapid kon niet voorkomen dat het alsnog gelijk werd, 2-2.

In de verdediging van Ajax was geen basisplaats voor de routiniers John Heitinga en Ricardo van Rhijn. Frank de Boer koos voor de snelle backs Kenny Tete en Mitchell Dijks met daartussen het centrale duo Joël Veltman en Jaïro Riedewald. Op het middenveld begon de nieuwe aanwinst Nemanja Gudelj.

Rapid Wien heeft in de eigen competitie naam gemaakt door de tegenstanders met technisch verzorgd voetbal vast te zetten. Maar Ajax anticipeerde goed en hield de Oostenrijkers ver van het doel. Verder dan vrij ongevaarlijke schoten van Steffen Hofmann en Stefan Stangl kwam Rapid niet.

Meteen raak

De eerste de beste kans voor Ajax was meteen raak. Daley Sinkgraven werd op links weggestuurd en zijn voorzetje bereikte Davy Klaassen die binnenpunterde. Vervolgens kreeg Ajax enkele enorme mogelijkheden om het duel al vroegtijdig in het slot te gooien.

Anwar El Ghazi brak door, maar krulde de bal naast. Tot woede van Arek Milik die een veel betere scoringspositie had. Vervolgens ging El Ghazi er weer vandoor. Nu was hij niet zelfzuchtig, maar verprutste Gudelj een grote kans. Ook Daley Sinkgraven slaagde er niet om alleen voor de Rapid-keeper de 0-2 binnen te schieten.

Vlak voor rust kwam de tweede Ajax-treffer er toch. Arek Milik kreeg alle ruimte voor een voorzet en met ietwat geluk kopte Klaassen binnen.

Rood

Zo soeverein als Ajax de eerste helft beëindigde, zo ongeconcentreerd begon het na rust. Kinderlijk eenvoudig kon Rapid al in de 48ste minuut terugkomen in de wedstrijd: Robert Beric gaf voor en Florian Kainz tikte binnen, 1-2.

Ineens zag de wereld er anders uit voor Ajax. Met steun van de fanatieke aanhang ging Rapid jagen op meer. Stefan Schwab kon zich in het vuur van de strijd niet beheersen en kreeg terecht de rode kaart na een onbesuisde tackle op Jaïro Riedewald.

In plaats van de wedstrijd zonder risico's uit te spelen, bracht Ajax zichzelf in grote moeilijkheden. Joël Veltman verdedigde slordig uit en van die fout profiteerde Robert Beric optimaal door de gelijkmaker in te schieten.

Natuurlijk heeft Ajax nog steeds een goede uitgangspositie voor de return, maar eigenlijk had die wedstrijd niet meer dan een formaliteit moeten zijn. Dat heeft Ajax geheel aan zichzelf te wijten.