NOS Nieuws

Weer agent aangeklaagd in VS na doodschieten zwarte man

Bodycam filmt uit de hand gelopen aanhouding Ohio

In de Amerikaanse staat Ohio wordt een politieagent die een ongewapende zwarte man neerschoot vervolgd voor moord. De aanklager noemde de schietpartij zinloos en stompzinnig. Het incident gebeurde op 19 juli in de stad Cincinnati.

Volgens aanklager Joseph Deters heeft Ray Tensing (25) doelbewust geschoten en had hij nooit bij de politie mogen werken. De agent gaf zichzelf na het incident aan, maar gaf een verklaring die niet bleek te kloppen. "Dit was zonder twijfel moord", zei Deters voordat hij een video van het incident liet zien.

Op de beelden is te zien hoe de agent de donkere man, Samuel Dubose, aanhoudt omdat hij geen kentekenplaat voor op zijn auto heeft. De agent vraagt de 43-jarige Dubose meerdere keren om zijn rijbewijs, terwijl die in zijn auto zit. Dubose weigert zijn rijbewijs te geven en rijdt op een gegeven moment weg. Daarop schiet Tensing Dubose door zijn hoofd.

De opnames zijn door de agent zelf gemaakt met een zogeheten bodycam; een camera op het lichaam van de agent. Daardoor is ook te zien hoe de agent, nadat hij had geschoten, achter de langzaam rijdende auto aanrent tot die tot stilstand komt. Hij wordt niet door de auto meegesleurd, zoals hij na het incident verklaarde.

Incident na incident

Het politiegeweld tegen minderheden is al maanden onderwerp van discussie in de Verenigde Staten. Een reeks dodelijke incidenten heeft het vertrouwen van de Amerikanen in de politie zwaar onder druk gezet. In Cincinnati wordt rekening gehouden met rellen, zoals ook bij vorige incidenten gebeurde.

Het bekendste voorbeeld is Ferguson. Daar schoot een agent de ongewapende zwarte jongen Michael Brown dood, waarna rellen uitbraken. Andere voorbeelden zijn de dood van Walter Scott in South Carolina en Eric Garner in New York na een wurggreep door een agent.

In Cleveland werd de 12-jarige Tamir Rice doodgeschoten omdat hij een neppistool had. En de ongewapende Jordan Baker moest een winkeldiefstal in Houston met de dood bekopen. In een aantal gevallen gingen de agenten vrijuit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl