Cecil de leeuw
NOS Nieuws

Zimbabwanen voor rechter om Cecil de leeuw

In Zimbabwe zijn twee mannen voor de rechter verschenen vanwege hun rol bij de dood van Cecil de leeuw. Ze hielpen eerder deze maand een Amerikaanse tandarts en fervent jager om de trots van safaripark Hwange te doden. Tandarts Walter Palmer wordt inmiddels bedreigd en heeft noodgedwongen zijn praktijk moeten sluiten.

De Zimbabwaanse jager Theo Bronkhorst verscheen voor de rechter in Hwange, zo'n 800 kilometer ten westen van Harare. De verdenking tegen Bronkhorst is dat hij niet genoeg heeft gedaan om een illegale jacht te voorkomen.

Theo Bronkhorst

Bronkhorst zei niet schuldig te zijn. Hij is vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 1000 dollar en het inleveren van zijn paspoort. Op 5 augustus moet hij weer voor de rechter verschijnen.

De andere man, landeigenaar Honest Ndlovu, is nog niet aangeklaagd omdat hij eerst een verklaring moet afleggen. Ook hij is op borgtocht vrijgelaten door de rechter in Hwange en moet volgende week opnieuw voor de rechter verschijnen.

Honest Ndlovu

Welpen van Cecil

De mannen hebben Walter Palmer geholpen om Cecil van het Safaripark weg te lokken met een stuk vlees. In Hwange was de leeuw veilig, want daar mag niet worden gejaagd. Eenmaal buten de grenzen van het park is de leeuw gedood.

Cecil was een van de bekendste leeuwen in Afrika en geliefd bij toeristen. Een andere leeuw zal nu de plek van Cecil in de groep leeuwinnen innemen. Hoogstwaarschijnlijk bijt de nieuwe leeuw de welpen van Cecil dood.

De dood van Cecil heeft wereldwijd tot verontwaardiging geleid. Op sociale media wordt Walter Palmer uitgemaakt voor alles wat lelijk is. Ook veel bekende sporters, opiniemakers, politici en mensen uit de showbizz veroordelen de actie van de tandarts.

Amerikaanse politici roepen inmiddels op om Palmer te vervolgen. Zo wil bijvoorbeeld Newt Gingrich dat de tandarts in de cel wordt gegooid.

Het Democratische congreslid Betty McCollum wil dat Amerikaanse overheidsinstanties onderzoeken of Palmer met het doden van de leeuw de wet voor beschermde diersoorten heeft overtreden.

De tandarts is zich van geen kwaad bewust, Hij liet gisteren in een een verklaring weten dat alle papieren voor de jacht in Zimbabwe in orde waren en noemt de jacht dan ook legaal.

Ondergedoken?

In Bloomington, een voorstad van de Amerikaanse stad Minneapolis, hebben mensen knuffeldieren neergelegd bij de praktijk van jager en tandarts Walter Palmer. Ook speelden ze de jacht na met waterpistolen.

De tandarts heeft zijn Facebook- en Twitteraccount inmiddels gesloten. Het lijkt alsof Palmer is ondergedoken. De BBC meldt dat hij weliswaar in de VS is, maar dat het niet duidelijk is waar de man op dit moment verblijft.

Woedende reacties op doodschieten geliefde leeuw Zimbabwe

Trofee

Door de kwestie is de discussie over de jacht door rijke toeristen in Afrika hoog opgelaaid. Volgens correspondent Bram Vermeulen is het jagen op wilde dieren om als trofeeën mee naar huis te nemen uitgegroeid tot een ware industrie.

Alleen al in Zuid-Afrika worden jaarlijks 7000 wilde dieren gefokt om door steenrijke toeristen te worden gedood. Voorstanders zeggen dat de opbrengst gebruikt wordt om wilde leeuwen te beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl