Minister Koenders met zijn Australische collega Bishop bij VN-topman Ban
NOS Nieuws

Koenders ontmoet Ban voor MH17-stemming

In New York heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken een ontmoeting gehad met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Ze spraken met elkaar in aanloop naar de vergadering van de VN-Veiligheidsraad vanavond over de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de daders van de ramp met vlucht MH17.

Ban zei tijdens de ontmoeting dat gerechtigheid en aansprakelijkheid de verantwoordelijkheid zijn van iedereen.

Er waren ook vertegenwoordigers aanwezig van andere landen waar slachtoffers van de ramp vandaan kwamen, zoals de Australische minister Bishop van Buitenlandse Zaken.

Rusland

Het is onwaarschijnlijk dat het VN-tribunaal er ook komt. Rusland is fel tegen de oprichting ervan en de kans is groot dat de Russen een veto uitspreken tijdens de stemming.

Koenders: we zoeken steun om dit soort wandaden niet onbestraft te laten

Premier Rutte heeft daarom vanochtend gebeld met president Poetin. Hij probeerde de Russische leider opnieuw te overtuigen om een resolutie over het tribunaal te steunen.

Een ding is zeker: vervolging zal plaatsvinden.

Minister Koenders

Minister Koenders wil nog niet vooruitlopen op de uitkomst van de stemming. "Het is in ieder geval belangrijk dat we alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat straffeloosheid bij zo'n verschrikkelijke aanslag niet aan de orde kan zijn."

"Ik ben heel realistisch", gaat Koenders verder. "Maar een ding is zeker: vervolging zal plaatsvinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl