Het MH17-monument op de plek waar het toestel neerkwam in Oekraïne
NOS Nieuws

'Rusland zaait verwarring met theorieën MH17'

Vanavond stemt de VN-Veiligheidsraad over de oprichting van een VN-tribunaal om de daders van de ramp met de MH17 te berechten. Rusland heeft al laten weten dat het tegen zo'n tribunaal is en gaat waarschijnlijk een veto uitspreken.

Rusland wil daarmee dus niet dat de daders, mogelijk Russen, zich voor een VN-tribunaal hoeven te verantwoorden. Al sinds vlak na het neerstorten van de MH17 heeft het land er alles aan gedaan om de schuld van de ramp op andere landen af te schuiven. Vooral Oekraïne moet het ontgelden.

Het lijkt erop dat de Russen bezig zijn met het zaaien van verwarring, zegt correspondent David Jan Godfroid. "Er worden veel verschillende lezingen de wereld in geholpen, zodat er achteraf, als het eindrapport van het onderzoek naar de ramp af is, altijd kan worden getwijfeld aan de juistheid van de conclusie."

Overloper

Enkele maanden na de ramp publiceerde de Engelstalige staatszender Russia Today een documentaire, waarin gesteld wordt dat het toestel van Malaysia Airlines is neergehaald door een Oekraïens gevechtsvliegtuig. Het Oekraïense leger zou het toestel hebben verward met een Russisch militair toestel.

In december schoven Russische onderzoekers een getuige naar voren die deze theorie onderschrijft. Het is een oud-werknemer van de Oekraïense luchtmacht, die is overgelopen naar de Russen. Op 17 juli 2014 zou hij op een legerbasis een gevechtsvliegtuig hebben zien landen zonder de twee luchtdoelraketten die de straaljager bij vertrek nog bij zich had.

Satellietbeelden

Naast deze theorie is er ook het verhaal over de raketinstallatie. Enkele dagen na de ramp bracht het Russische ministerie van Defensie satellietbeelden naar buiten, waarop enkele Oekraïense Buk-raketwerpers te zien zouden zijn. Volgens het ministerie stonden de raketten op vuurafstand van vlucht MH17, die vier dagen daarvoor was neergehaald.

Maar een Brits onderzoekscollectief ontdekte dat de kaarten niet echt zijn. De gepubliceerde satellietbeelden zijn volgens de onderzoekers van een maand voor de ramp. Bovendien is op de kaarten een van de raketwerpers verplaatst, waardoor het lijkt alsof deze actief was op de dag van de ramp.

Bom

Verschillende Russische media brachten vanochtend het verhaal dat er aan boord van het toestel een bom ontploft zou zijn. Volgens deskundigen is er sprake van een terroristische aanslag en is er geen sprake van Russische betrokkenheid.

Deze laatste theorie is hoogst onwaarschijnlijk, zegt correspondent David Jan Godfroid, maar het verspreiden van dit soort geruchten past wel in de strategie van Rusland om verwarring te zaaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl