Dopingcontrole in het voetbal
NOS Voetbal

'Doping in het voetbal heel uitzonderlijk'

Een positieve dopingtest in de voetbalwereld. Het komt relatief weinig voor, maar deze week waren er ineens twee gevallen. Braziliaans international Fred, die speelt bij het Oekraïense Sjachtar Donetsk, heeft positief getest tijdens de Copa America. Telstar-speler Kevin van Essen is ook betrapt, zo werd woensdag bekend.

"Het is heel uitzonderlijk", erkent Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit. "Ik zit nu tien jaar op deze plaats en dit is het tweede geval in het Nederlandse betaald voetbal. We hebben wel een aantal zaken in het amateurvoetbal gehad. Maar de percentages zijn heel laag vergeleken met andere sporten."

Voldoende dopingtesten?

Volgens Ram wordt er voldoende getest in het voetbal. "We doen zo'n 200 tot 250 testen per jaar. Naar aanleiding van één positief geval hoeft er niet meteen meer getest te worden. Mocht er vaker in het voetbal wat gevonden worden, dan gaan we automatisch ook meer controleren."

Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit

Van een plaspil ga je niet beter voetballen

Van Essen is betrapt op het gebruik van furosemide. Ram: "Dat is een plaspil, een middel wat maakt dat je snel en veel uitplast. Daar ga je niet beter van voetballen, maar het staat op de lijst omdat het gebruikt kan worden om dopinggebruik te maskeren."

Het middel wordt gebruikt als medicijn, maar vooralsnog lijkt het er op dat Van Essen geen toestemming had. "Er is niet voor niets een zaak gestart", zegt Ram. "Maar er kunnen allerlei medische redenen zijn om het te gebruiken. Het wordt veel voorgeschreven."

Onduidelijk is nog of er een sanctie volgt voor de voetballer. "De KNVB heeft tot nu toe geen voorlopige schorsing opgelegd. Dat is ook niet verplicht, hij blijft in principe speelgerechtigd", aldus Ram. "Er wordt nu eerst een tuchtprocedure opgestart. Dat kan maanden duren. Meestal mag een speler tot die tijd gewoon blijven spelen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl